Du er her
Hjem > Forsiden > Nesodden, halvøya uten kompetanse på åpne prosesser

Nesodden, halvøya uten kompetanse på åpne prosesser

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Foto: Ragnar Våga Pedersen

≡Av Tonje Gjevjon≡
Kremtomten på Nesodden skal leies ut. Den ligger helt på tuppen av Nesodden brygge der fergene kommer inn og har halvøyas beste beliggenhet & utsikt.

Nesodden brygge om sommeren og våren, en perle der vi kan møtes, ta en matbit og halvliter og kanskje få servert kultur i tillegg. Tomten er prima og det er ikke tvil om at vi savner gode tilgjengelige møtesteder. Å sitte i kveldssola og ta en øl er luksus. Og når man kan gjøre det på vei hjem fra jobb og i tillegg legge igjen penger på Nesodden i stedet for på Aker brygge gjør ikke det noe. Alle busser går til og fra Nesodden brygge, og grunnet beliggenheten kan folk fra Oslo ta fergen over og gå rett på Signaltomten. No stress liksom.

Men så er det dette med Nesodden kommune og prosesser. Det kan nemlig virke som om politikerne på Nesodden ikke har kompetanse på prosjektutvikling og åpne prosesser? For selvfølgelig er det av interesse for befolkningen på Nesodden at tomten leies ut til det prosjektet som kommer med best tilbud. Det betyr at man må sørge for blest omkring utlysningen og konkurransen. For vi som bor her, vi er veldig interessert i hva som skal komme på Signaltomten. Og som politikerne har erfart er Nesoddingene uvanlig ressurssterke og engasjerte i hva som skjer i kommunen. Ja, til det plagsomme vil nok en del av de mene.

Selvfølgelig ønsker vi oss et knallbra møtested der vi kan se utover fjorden, ta en øl og en matbit med venner, oppleve konserter og kanskje til og med litt tyngre kultur. Det bor jo tross alt en del kunstnere her ute, og det har i alle fall kommunen fått med seg.

Prosessen omkring Signaltomten skulle vært åpen fra starten av, og det skulle vært annonsert bredere. Hvorfor? Fordi vi vil ha det beste tilbudet og da må man skape engasjement og blest omkring denne fabelaktige tomten som skal leies ut. For hva er mulig å få til der på denne tomten som ligger omtrent oppå vannet i kveldsola?

Siden ”prosessen” politikerne har ført er så innadvendt og dårlig kan jeg fortelle hvordan det kunne vært gjort.

Det burde vært en reell arkitektkonkurranse der politikerne gikk bredt ut og annonserte etter et prosjekt med beskrevet ønsket innhold. Før dette burde det vært skapt innbyggerentusiasme for prosjektet gjennom et folkemøte der man ønsket å høre hva befolkningen på halvøya ønsket seg. Nesodden Kommune har jo også et kulturråd som kunne vært involvert og kommet med innspill. Kunstnere kan mye om prosjektutvikling og åpne prosesser. Når interessenter meldte seg burde de fått raskt svar på spørsmålene de eventuelt stilte og blitt fulgt opp på en god måte. Vi vil jo ha mange gode forslag, ikke bare ett eller to forslag. Så burde en jury som besto av flere enn politikere vurdert forslagene og valgt ut 4-6 forslag til andre runde. I andre runde skulle så tilbyderne lage tegninger av sitt prosjekt som igjen skulle vises fram på en utstilling på for eksempel Tangenten. Her kunne vi som bor på halvøya sett og lest om de alternative forslagene og fått reelle bilder av de alternativene det skulle velges mellom. Så skulle juryen velge.

Det er ikke vanskelig å kjøre åpne gode prosesser, men man må ville det. Man må ønske å involvere befolkningen og tørre å skape engasjement. Nesodden har på folkemunne status som en halvøy der politikerne legger til rette for nepotisme, manglende utlysninger av viktige stillinger, lukkede prosesser og dårlig politisk håndverk. Jeg vet ikke hva det skyldes, men det er udemokratisk, uprofesjonelt og lite tillitsvekkende.

At det kommer anklager om at prosessen er ferdig fikset med en tilbyder som var valgt fra starten av, er ikke veldig overraskende. Det får politikerne ta på sin kappe.

So what to do?
Rykk frem til start og begynn helt på nytt. Inkluder en representant fra Nesodden Kulturråd og en innbyggerrepresentant i juryen. En uavhengig representant befolkningen selv velger. Show some democracy attitude.

Foto: Ragnar Våga Pedersen
Lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: