Du er her
Hjem > Bøker > Kjære lærere, noen ord om litteraturens betydning for norskfaget

Kjære lærere, noen ord om litteraturens betydning for norskfaget

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.


≡Av Gunhild Gjevjon≡
Et langt liv som bibliotekar med formidling av bøker, har gitt meg gleden av- og forståelse for hva menneskers fortellinger kan gi av innsikt og kunnskap. Lært meg at når du møter alvorlige utfordringer i livet så kan litteraturen være en hjelper og trøster.  Gi empati og forståelse for andre mennesker.

Jeg er derfor enig med Kirsti Lundes kommentar i Dag og Tid (9.12.2016) der hun blant annet sier: ”Å lese skjønnlitteratur gir deg et redskap.” Der … ” en får noen rom hvor en kan utforske nye følelser og erfaringer, får trent opp evnen til å tolke og forstå og til å sette  mindre deler sammen i en større sammenheng. ” Kirsti Lunde henviser i denne sammenheng til serien ”Skam” som hun mener har lykkes i å gjøre nettopp det.

Men det er en forutsetning: de spørsmål/utfordringene som reises i bøkene må ha en relevans til den virkeligheten som barn og unge møter i sitt liv. Eller sagt med ordene til   en elev i 7.klasse etter at jeg hadde snakket om bøker: Så kult at du snakker om bøker fra det virkelige livet.

La meg så avslutte med et sitat fra vår alles Astrid Lindgren:

”Det finne ikke noe medium som kan erstatt boken som grobunn for fantasien. Nåtidens barn ser film, hører på radio, ser fjernsyn, leser tegneserier – (og min tilføying: nå har de også verdensveven å boltre seg i) – alt det der kan være morsomt, men det har ikke så mye med fantasi å gjøre. Et barn alene med sin bok, skaper et sted inne i sjelens hemmelige rom sine egne bilder, som overgår alt annet. Slike bilder er nødvendige for mennesket. Den dagen barnas fantasi ikke lenger er i stand til å skape dem, den dagen blir menneskeheten fattigere.”

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: