Du er her
Hjem > Bøker > Sosiolog og filosof Zygmunt Bauman døde 9. januar 2017, 91 år gammel

Sosiolog og filosof Zygmunt Bauman døde 9. januar 2017, 91 år gammel

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.


≡Av Gunhild Gjevjon≡
Noen forfattere får gjennom sine bøker et evig liv. Denne skribenten mener at sosiolog og filosof Zygmunt Bauman blir en av de disse få utvalgte.

Først litt om livet til Bauman: Han kom fra en jødisk familie og bodde,  fram til utbruddet av andre verdenskrig i Poznań i Polen. Den antisemittismen han møtte der ble en  følgesvenn gjennom hans barne-og ungdomsår.

I mellomkrigs-årene flyktet familien til Sovjet-unionen. Der ble han med i en polsk eksilhær og  i å erobre gate etter gate i sluttkampene om Berlin. Han var da blitt 20 år, major og fikk tapperhetsmedalje for sin innsats.

Bauman returnerte deretter til Polen som overbevist kommunist. For så å bli kritisk til øst-europeisk kommunisme, noe som gjorde at han ble fratatt sitt professorat i sosiologi. Flukten gikk da til Israel for å ende opp i Leeds/England hvor han levet til sin død i 2017.

Litt om Baumans forfatterskap.

I løpet av sitt liv har Baumanns skrevet 57 bøker om det han kalte fast og flytende modernitet. Bøker om  globalisering og forbruk, og om holocaust, etikk og moral.

Sosiolog og professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, Pål Repstad, skriver at …»boken Bauman ga ut i fjor, «Strangers At Our Doors», handlet om flyktningestrømmen til Europa, og hvordan den – oppmuntret av politikere og media i fellesskap – skapte en offisiell frykt blant folk. Og at politikere visste å utnytte denne frykten til sin fordel. Slik tilfellet også var med en del religiøse ledere.»

Med boka » Of God and Man » fra 2015, skriver Repstad…» at Bauman myknet litt i sin kritiske holdning til religionen.  Samt » at Baumanns viktigste bidrag nok var boka «Moderniteten og holocaust» fra 1989, hvor han ikke så jødeforfølgelsen som et utslag av rasisme, men av det moderne samfunns manglende medmenneskelighet og ansvarspulverisering.»

Professor Johan Wetlesen skriver at ” Zygmond Bauman påpekte globaliseringens tapere og skyggesider tyve år før globaliseringskritikken som nå assosieres med en ny og aggressiv høyreside. At han forble kommunist til det siste, ikke i dogmatisk og partitro forstand, men i betydningen  ” in search of the commons” Og at det var der han startet, i indignasjonen over urett, med en tro på at  det gode ikke  trenger å ha dårligere vekstvilkår enn egeninteressen. ” ( Morgenbladet nr.2 januar 2017)

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: