Du er her
Hjem > Aktuelt > Lojalitet, integritet, personlig mot og den frie ytring.

Lojalitet, integritet, personlig mot og den frie ytring.

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Gunhild Gjevjon≡
Lojalitet
For de fleste mennesker er det å være lojal ovenfor sin familie, venner, kollegaer og partikamerater en naturlig ting. De færreste av oss har noe ønske om å utlevere våre egne. Det til tross, en dag kan det dukke opp en situasjon der vår personlige integritet settes på prøve. Det kan være en kollega som utsettes for mobbing og en tilsettingssak som ikke blir håndtert riktig. I for eksempel kommunal sammenheng vil ansatte som setter søkelyset på slike uheldige forhold kunne møte setningene: Du må være positiv, ikke reise slike  spørsmål, ikke snakke ned kommunen din. Slike kommentarer kan få mange til å tie.

Integritet
Integritet er et stort og viktig ord. Et ord/begrep som innehar et krav om personlig mot. Mot til å stå for det en mener er rett og riktig. Det er når en står ovenfor slike valg at jeg ser det nødvendig å gjøre det filosofen J.P.Sartre anbefaler: Å tenke mot seg selv og å omgi seg med mennesker som ikke snakker en etter munnen, men mennesker som sier en imot, tør å fremme egne meninger. Enøydhet og fanatisme har liten grobunn under slike forhold.

Blind lojalitet
F.eks. å tilhøre de partipolitisk frelste kan sikkert være trygt og godt, men kan føre til at en tar valg en angrer på. Blind lojalitet er ingen god egenskap.

Ytringsfrihet
er en frihet som til tider kan gjøre oss rasende. For å godta at andre mennesker mener noe som vi  dypt og inderlig er uenig i, er krevende. Noe vi stadig kan se eksempler på  i nettdebatter og i leserinnlegg. Usaklige, ikke begrunnede beskyldninger, latterliggjøring, personangrep og mobbeteknikker taes da i bruk. Som administratorer i de forskjellige nettfora er det derfor viktig å være seg sitt ansvar bevisst. For målet for oss alle bør være å få til en god dialog uansett hvor uenig vi måtte være.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: