Du er her
Hjem > Forsiden > Grunnstøter Signalen allerede?

Grunnstøter Signalen allerede?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Signalen-saken tok en ny dramatisk vending onsdag kveld. Rådmannen fortalte på formannskapsmøtet at leietakeren Dag Tjersland har klargjort at det er umulig å drifte Signalen uten kommunal økonomisk bistand. «Dette er oppsiktsvekkende nyheter», repliserte Christian Hintze Holm (SV). Han presiserte at det er utenkelig å betale den som fikk kontrakten når to andre tilbydere har trukket seg fordi de ikke kunne klare å møte de utlyste betingelsene.

Saken begynner dessverre å minne om en tragikomisk såpeopera!

Lukket møte
Signalen-saken var siste sak på formannskapsmøtet onsdag 19. april. Ordføreren åpnet med å fortelle at saken måtte behandles i delvis lukket møte. Rådmann Geir Grimstad fortalte at det har oppstått en situasjon der han ikke har tilstrekkelige fullmakter til å komme videre i forhandlingene med leietakeren. Fordi formannskapet må drøfte forretningsavtaler og forhandlingsposisjoner, må saksbehandlingen lukkes når vi skal snakke om betingelsene og summene, forklarte han.

Umulig å drifte Signalen
Rådmannen fortalte at leietakeren hadde lagt frem en skisse til drift av Signalen over fem år. «Den skissen betinger en økonomisk kompensasjon eller et økonomisk tilskudd. De sier det er umulig for dem å drifte dette hvis ikke disse betingelsene oppfylles», sa rådmannen. Han presiserte at han bare kunne forhandle innfor de premissene som var lagt ut på Finn.no, derfor trengte han nå nye økonomiske fullmakter.

«Men gravemaskinen er i gang, og oppryddingsarbeidet og klargjøringen av tomten er i rask framdrift, slik som forutsatt», la han til.

Nå er det utenkelig å betale for driften
«Vi kan ikke holde på sånn og endre premissene i kommunens avtaler underveis», sa Christian Hintze Holm (SV). «Vi hadde to andre tilbydere som trakk seg fordi de ikke kunne levere i forhold til de premissene som lå i utlysningen, blant annet fem års kontrakt og markedsleie. Derfor er det utenkelig at vi nå skal gå inn og betale dem som fikk kontrakten.»

Holm mente at det nøkternt sett kanskje var slik at kommunen måtte se at det var nødvendig å kompensere for å få til drift på Signalen, men at det er umulig å gå inn på det nå.

Kriteriene skal ikke endres
Ordfører Nina Sandberg (A), understreket at kommunen legger de samme kriteriene til grunn som tidligere, og at man ikke har gått tilbake på dem. «Tomten skal overtas som den er, og til markedspris, og det skal være servering der til sommeren», sa hun. «Vi har hele tiden hatt klare kriterier som alle har vært kjent med, og vi skal ikke renonsere på dem».

Truls Wikholm (A), takket for at ordføreren hadde klargjort at det er de kjente premissene som er forutsetningen for avtalen med Tjersland.

Hva er markedspris?
Rådmann Geir Grimstad sa at situasjonen i denne politiske saken var utfordrende for ham. «Hva er markedspris? Det er det som er spørsmålet her», sa han til formannskapet. «Vi ber om et råd. Hva er forhandlingsrommet?»

«Man kan kanskje definere seg til en negativ markedsleie», sa Christian Hintze Holm. «Men ingen her skal være i tvil om at de to andre tilbyderne skjønte at de måtte betale markedsleie. Derfor trakk de seg». Han gjentok at nå var det utenkelig å gå inn på et opplegg der kommunen skal betale for driften.

Så ble møtet lukket.

Nesoddposten.no har grunn til å tro at det er relativt store beløp og betingelser som ble diskutert i det lukkede møtet, men at formannskapet ikke ga rådmannen utvidete fullmakter.

Så da kommer vel saken opp igjen på et senere møte?

«Hva var det vi sa?»
Vi har alltid undret oss over et økonomisk perspektiv i denne saken: Hvordan kan det være mulig å få økonomien til å gå rundt når leietakeren må bygge nye lokaler i all hast, betale leie for tomten, bare få tre – fem års leiekontrakt og deretter muligens må rive lokalene og rydde tomten igjen? Vi trodde ikke det var mulig. Vi fikk rett. Selv ikke en så dyktig og erfaren kar som Tjersland kan klare det.

Det var også årsaken til at vi var kritiske til vedtaket om å rive de gamle lokalene.

Er ikke leieprisen vurdert tidligere?
Vi forstår heller ikke rådmannens spørsmål om «markedspris» og «forhandlingsrom». Betyr det at man ikke har diskutert prisen på leie av tomten tidligere? Eller sagt på en annen måte: Er ikke leieprisen på tomten fastsatt? Skulle den fastsettes etter forhandlinger med hver enkelt tilbyder, kanskje avhengig av prosjektets format og tilbydernes bakgrunn og erfaring?

Det kan da ikke være mulig?

Men nå er det for sent å angre på en underlig politisk prosess. Om noen dager er tomten ryddet, – for kommunens regning. Nå skal Tjersland og hans folk i gang med å bygge.

Nå er også den politiske situasjonen blitt vanskeligere. Som Christian Hintze Holm sa, vil det være umulig å endre premissene nå. Hvis politikerne innrømmer Tjersland en kompensasjon eller et tilskudd, gjør de seg selv til latter. Da er tragikomedien komplett.

Så da har kanskje prosjektet grunnstøtt allerede før det ble sjøsatt?

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Grunnstøter Signalen allerede?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Signalen-saken tok en ny dramatisk vending onsdag kveld. Rådmannen fortalte på formannskapsmøtet at leietakeren Dag Tjersland har klargjort at det er umulig å drifte Signalen uten kommunal økonomisk bistand. «Dette er oppsiktsvekkende nyheter», repliserte Christian Hintze Holm (SV). Han presiserte at det er utenkelig å betale den som fikk kontrakten når to andre tilbydere har trukket seg fordi de ikke kunne klare å møte de utlyste betingelsene.

Saken begynner dessverre å minne om en tragikomisk såpeopera!

Lukket møte
Signalen-saken var siste sak på formannskapsmøtet onsdag 19. april. Ordføreren åpnet med å fortelle at saken måtte behandles i delvis lukket møte. Rådmann Geir Grimstad fortalte at det har oppstått en situasjon der han ikke har tilstrekkelige fullmakter til å komme videre i forhandlingene med leietakeren. Fordi formannskapet må drøfte forretningsavtaler og forhandlingsposisjoner, må saksbehandlingen lukkes når vi skal snakke om betingelsene og summene, forklarte han.

Umulig å drifte Signalen
Rådmannen fortalte at leietakeren hadde lagt frem en skisse til drift av Signalen over fem år. «Den skissen betinger en økonomisk kompensasjon eller et økonomisk tilskudd. De sier det er umulig for dem å drifte dette hvis ikke disse betingelsene oppfylles», sa rådmannen. Han presiserte at han bare kunne forhandle innfor de premissene som var lagt ut på Finn.no, derfor trengte han nå nye økonomiske fullmakter.

«Men gravemaskinen er i gang, og oppryddingsarbeidet og klargjøringen av tomten er i rask framdrift, slik som forutsatt», la han til.

Nå er det utenkelig å betale for driften
«Vi kan ikke holde på sånn og endre premissene i kommunens avtaler underveis», sa Christian Hintze Holm (SV). «Vi hadde to andre tilbydere som trakk seg fordi de ikke kunne levere i forhold til de premissene som lå i utlysningen, blant annet fem års kontrakt og markedsleie. Derfor er det utenkelig at vi nå skal gå inn og betale dem som fikk kontrakten.» (mer…)

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: