Du er her
Hjem > Aktuelt > Hvor skal vi møtes?

Hvor skal vi møtes?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Det var travelt på bytorget i den polske hovedstaden Warsawa ca år 1900

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Vi blir stadig flere her på halvøya, nye områder bygges ut og gamle boområder fortettes. De fleste som bor her trives godt og er glad for nærheten til sjøen og den flotte naturen som omgir oss. Men hvordan får vi ivaretatt de sosiale behovene? Hvor kan mennesker møtes? Hvor er torgene eller andre møteplasser for uformelt eller organisert samvær? Må vi kjøre til Tangenten, Berger idrettspark eller dra til byen?

Nesoddposten vil gjerne høre hvilke møteplasser du ønsker deg; send oss en e-post.

Byens sentrum og hjerte
Var alt litt bedre før? I gamle dager bygget man husene sine rundt en møteplass, – ofte et torg. Eller man laget en stor og god plass foran kirken. Der plantet man et par skyggefulle trær og satte benker under trekronene.

Møteplassen var landsbyens sentrum, og torget var selve hjertet i varehandelen. Dit kom bønder, fiskere og andre handelsmenn og tilbød sine varer. Fra tidlig morgen til langt på kveld var det liv og røre på torget. I bygningene rundt torget var det kafeer, kneiper, staller og overnattingssteder.

I tiden før mobiltelefonen, nettbrettet og Facebook snakket folk med hverandre, ansikt til ansikt. På møteplassen kunne man utveksle nyheter og synspunkter, diskutere været og fortelle skrøner. Det var der man fikk sine venner og ble kjent med hverandre. På torget kunne man høre musikere og se omreisende gjøglere opptre. Torget var et «kulturhus».

Møteplassene ble borte
Men mye har endret seg de siste hundre årene. Varehandelen ble flyttet fra torgene til butikkene, og i dag er nærbutikkene nedlagt og kjøpesentrene har tatt over. Mange av oss er villige til å reise ganske langt for å få handlet på IKEA, Biltema eller et storsenter. Og de fleste av oss reise et stykke bare for å få kjøpt en melk, et brød eller en blomsterkvast.

På de gamle torgene er det vanligvis liten aktivitet i våre dager. På Stortorget i Oslo er det riktignok et blomstermarked og Fisketorget i Bergen har blitt en severdighet for turistene. Men på mange torg og plasser er det stille. Det er ikke der folk møtes lenger.

De naturlige møteplassene er blitt borte.

Bygget egne hus til møtene
Med utbyggingen av drabantbyer og tettsteder var det verken plass eller penger til torg og møtesteder. Men det sosiale behovet var der allikevel. Derfor bygget man enkelte spesielle hus: Arbeiderbevegelsen bygget Folkets hus, borettslag bygget grendehus og samfunnshus, kirker og menigheter bygget bedehus og forsamlingshus og idrettsklubbene, speiderne, Røde kors og andre organisasjoner bygget klubbhus. Mange av disse husene var åpne møtesteder for mange ulike tiltak, andre var begrenset til egne medlemmers aktiviteter.

Samfunnshuset på Nesoddtangen

I dag bygges det ikke slike hus lenger. De er for dyre både å bygge og drifte. Riktignok har mange kommuner realisert drømmen om eget kulturhus. Men de kostbare prosjektene har først og fremst fått store scener, og fungerer ikke som åpne, uformelle møteplasser.

Hvor kan folk møtes?
På Nesodden står vi foran flere store utbyggingsprosjekter. Hvis det bygges hundrevis av nye boenheter på Fagerstrand, må vi diskutere hvordan de sosiale behovene til innflytterne kan ivaretas.

Hvor skal de:

  • gå for å møte andre, – kjente eller ukjente, for å ta en prat?
  • holde åpne kurs og møter?
  • arrangere kulturaktiviteter for amatører; utstillinger, konserter, teater- og revyforstillinger?
  • leie lokaler til fest og selskap?

Hvor kan ungdom møtes til uorganisert samvær? Og hva med de eldre?

Det er mange møtesteder
Det finnes selvsagt mange møtesteder på Nesodden: Idrettsanleggene, skolene og butikksentrene er de viktigste.

Idrettsanlegg finner vi flere steder i kommunen, og Berger idrettspark er med flere baner og haller det største. Der foregår det en imponerende virksomhet syv dager i uken, fra morgen til kveld. Her møtes folk i alle aldre til trening, kamper og turneringer. En utrolig flott møteplass!

Men selv en enkel liten ballbinge, skate-rampe eller grusbane kan bli en stor møteplass for både barn, ungdom og voksne.

Skate-rampen ved Tangenten er et møtested

Skolene, – spesielt skoleplassene, er også åpne møteplasser for barn og ungdom. Der hoppes det paradis, kastes ball og lekes. Skolenes møterom og auditorier kunne vært flotte møteplasser, men selve skolebygningene er vanligvis lukket og låst etter skoletid.

Kjøpesentrene er de nye torgene eller markedsplassene. Der møtes folk etter arbeidstid og på lørdager. Sentrene har derfor også bygget ut møteplasser og torg både innendørs og ute.

På Nesodden er det ett stort butikksenter; Tangen nærsenter, samt to små sentre på Flaskebekk og Skoklefall. På Jaer og Fjellstrand er det ikke så mange butikker, og på Fagerstrand ligger de litt spredt.

Men kanskje er butikkene for få og møteplassene ved butikkene for små? Handelslekkasjen til Drøbak, Vinterbro, Ski og Oslo er i alle fall stor.

Det er liten aktivitet på torget ved Tangen nærsenter i april 2017

Ungdom må ha steder å være
For mange ungdommer er det uorganiserte tilbudet på ungdomsklubbene viktig. Dessverre har Nesodden kommune blitt så lutfattig og utarmet at det politiske flertallet valgte å skjære ned på klubbtilbudet i 2017. Det er trist, – og på mange måter er det å skyte seg selv i foten. Ungdomsklubber bør bli et lovpålagt tilbud, så slipper vi den kortsiktige tenkningen til lokale politikere.

Frivillig blomstring
Frivillig-virksomheten har blitt stor over hele landet. På Nesodden Frivilligsentral er det et bredt tilbud med over tjue ulike aktiviteter. Babytreff, seniortreff, mat, musikk, språk, filosofi, bridge og mye mer tilbys alle interesserte. Aktivitetene er ikke samlet på ett sted, men foregår i flere lokaler; Tangenten, Alværn skole, NAV-kjøkkenet, Ekelund, Introsenteret og på Frivilligsentralen på Berger. Det er fantastisk at det er frivillige ildsjeler som driver alt dette!

Vi møtes på Tangenten
Kommunens nye storstue, Tangenten, er på mange måter blitt Nesoddens nye møtested. Biblioteket er en suksess, der voksne leser og småbarn leker, og på kafeen møtes folk fra morgen til kveld. Dette er et eksempel på hvor viktig en god møteplass er for befolkningen.

Naturlige møtesteder
Vi skal heller ikke glemme de små, men viktige møteplassene: For eksempel To gård, som serverer nystekte vafler til turgåere på søndager, Hellviktangen og andre badeplasser som er naturlige treffpunkter hele sommeren. ISI-banen på Hellvikskog er blitt et flott møtested med benker, bord og grillplass, frisbeegolf-bane, sykkelbane og fotballbane.

Er det for langt mellom oss?
Det er ca 17 kilometer fra Nesoddtangen i nord til Fagerstrand i sør. Gidder folk på Fagerstrand å reise til Nesoddtangen for å møte hverandre? I stor eller liten grad? Hva med motsatt vei? Det er vel like langt den veien?

Vi trenger gode møtesteder i de fleste tettbygde områdene. Men har vi systemer som ivaretar disse behovene? Blir møteplassene bygd ut slik innbyggerne ønsker? Klarer politikerne å utvikle Nesodden til et godt sted å være?

En benk er en god møteplass

Derfor spør vi deg, kjære leser: Hvilke møteplasser ønsker du deg og hvor vil du ha dem?
Kino på Spro? Kafé på Alværn? Grendehus på Hellvik? Ballbinge på Tangen brygge? En benk utenfor butikken der du handler?

Send oss dine ønsker og synspunkter i en kort e-post. Begrunn forslaget ditt og å oppgi fullt navn og telefonnummer. Forslagene vil bli publisert i Nesoddposten. Og kanskje kontakter vi deg senere, så du kan fortelle oss mer om ideen din.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: