Du er her
Hjem > Aktuelt > Pål Erik Plaum er “Årets Ildsjel 2017”

Pål Erik Plaum er “Årets Ildsjel 2017”

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Familien. Pål Erik Plaum skaper samarbeid. Her sendes utstyr i regi av Plaums Estlandsaksjonen.
Familien. Pål Erik Plaum skaper samarbeid. Her sendes utstyr i regi av Plaums Estlandsaksjonen.

≡Inger Johanne Norberg≡
Årets Ildsjel er den mangestedsnærværende Pål Erik Plaum, kjent av mange for sitt gode hjertelag. Mannen med den beroligende stemmen, med viljen til ettertanke og refleksjon. En mann det er lett å henvende seg til. Og som stiller opp.

Rødt deler hver 1. mai ut prisen til Årets Ildsjel. I år ble det Pål Erik Plaum. Plaum ble foreslått av Unni Steen som blant annet skriver:

«Pål Erik Plaum har alltid hatt et stort og aktivt hjerte for Nesodden. Gjennom sitt engasjement som kommunepolitiker, i helse- og sosialsaker, for vanskeligstilte som asylsøkere og flyktninger, i ungdomsarbeid, i idrettsaktiviteter og på flere andre plan har Pål Erik engasjert seg for Nesodden befolknings ve og vel så lenge han har bodd her.

I over 15 år har Pål Erik arbeidet med og ledet Estlandsaksjonen Nesodden, og det er dette store arbeidet, samt hans evne til å knytte personer og miljøer sammen til felles nytte som jeg vil vektlegge i denne innstillingen til ildsjelprisen.

Estlandsaksjonen har hatt mange humanitære prosjekter til støtte for vanskeligstilte barn, ungdom og voksne i Estland og andre Baltiske land. Skoler, ungdomsfengsel, institusjoner for funksjonshemmede barn, sykehus og senter for rehabilitering av alkoholskadde er blant de institusjonene Estlandsaksjonen har støttet og samarbeider med. Viljandi undomsskole, (2003-2006), Puiati ungdomsfengsel (2004-2006), Peeteli kirken i Kopli,(2004-2006), fem institusjoner for funksjonshemmede barn i Tallinn (2006), Rakveri sykehus (2013/14), Aseri senter for rehabilitering av alkoholskadde (2014 -) er institusjoner som har fått god klær, husholdningsutstyr, sykler, møbler tekniske hjelpemidler, sykehusutstyr, – og mye annet de har hatt behov for til oppstart og daglig drift fra trailerne som er sendt fra Estlandsakjonen på Nesodden. Pål Erik forteller at det skal gå en trailer i april 2017, som han tror blir den siste som han organiserer.

 Pål Erik Plaum ser menneskene som ressurser og får store resultater. Foto-Ingvild-Plaum.
Pål Erik Plaum ser menneskene som ressurser og får store resultater.
Foto: Ingvild-Plaum.

Pål Erik Plaum har en unik evne til å engasjere seg og bry seg på en måte som får reelle positive følger for folks liv. Han har både gjennom sitt arbeid med Estlandsaksjonen og i annet humanitært, frivillig arbeid i årevis sett hvilke muligheter som ligger i å knytte personer, organisasjoner og institusjoner sammen, som kan ha nytte og glede av å samarbeide – og hvilke vinn-vinn aspekter som ligger i dette. Et konkret eksempel er da han engasjerte personer på Nesoddens tidligere Asylmottak med å sette i stand sykler som han fikk fra Teigen eller fra loppemarkeder – og som ble sendt til folk som trengte dem i Estland.

Hans samler utrettelig og kontinuerlig inn utstyr som sendes med trailere for Estlandsaksjonen, flere ganger i året. Han reiser selv rundt og henter ting, alt fra å montere ned kjøkkeninnredninger hos privatpersoner – til det som er igjen fra alle Nesoddens loppemarkeder. Hans egen garasje er aldri tom. I lasting av trailerne benytter han personer han har kontakt med fra mange ulike sammenhenger, alt fra fotballag, asylsøkere, venner, familie, kollegaer mm.

Pål Erik har flere tiår vært ansatt som spesialsykepleier på Sunnaas sykehus – og i 18 år har jeg hatt glede av å ha vært hans kollega. Jeg har i mange år observer at det har blitt en selvfølge at sykehuset kontakter han når senger, hjelpemidler, møbler og annet utdatert, men fortsatt brukbart utstyr skal skiftes ut. – slik at de kan sendes med Estlandsaksjonens trailere. Han har I tillegg knyttet faglig kontakt mellom Sunnaas og institusjoner i Baltikum.

Nok et eksepel på hans engasjement – fra den senere tid – er at han tok kontakt med personene fra Romania som er tiggere ved ulike butikker på Nesodden. Disse personene ble fort en del av nettverket hans. De fikk nyte godt av innsamlede klær og annet de trengte, og ikke minst fikk de også bidra med sin arbeidskraft i hans humanitære aktiviteter – som å lesse på trailere – og dermed selv oppleve å være til nytte for andre.”

Unni Steen mener at Pål Erik er en svært verdig kandidat til prisen «Årets ildsjel» fordi han tar mennesker på alvor, bruker sitt engasjement til beste for alle – og har et stort internasjonalt engasjement og hjerte.

Nesoddposten kan bare slutte seg til blant gratulantene og glede oss over at det finnes mennesker som Pål Erik Plaum. Plaum evner å se enkeltpersoner som ressurser og ikke bare ofre selv om de befinner seg I en vanskelig livssitiasjon.

Takk Pål Erik!

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: