Du er her
Hjem > Kommentar > Å gå på besøk i andres tanker

Å gå på besøk i andres tanker

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Gunhild Gjevjon≡
I det siste intervjuet med  filosofen Hannah  Arendts sier hun.: ”Å tenke er å tenke kritisk”, å være ”fiendtlig” ovenfor sannheter som immuniseres mot kritikk. Og hun konkluderer med å si at ”ikke-tenkning”, eller tankeløshet,” er enda farligere enn kritisk tenkning”. Og at det er ”en eiendommelig gjensidig avhengighet  mellom ondskap og tankeløshet. ”

Hun hevder videre at vi » ved hjelp av dømmekraften går på besøk i andres tanker. Noe som  betyr å lytte og lære, og at vi derigjennom oppnår en  forstørret tenkning hos oss selv i møte med andres unike mangfold.  Og at bruk av dømmekraften på denne måten ender  i stadig fornyet kritikk og utvidet tenkning.”

Tror vel derfor at vi skal være glade for de kritiske stemmene. Eller for å si det slik: I Nord Korea klapper alle taktfast, er alle» inderlig godt fornøyd.» Ikke mange som tør å kommer med kritiske spørsmål der,  bruke dømmekraften til å gå på besøk i andres tanker.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: