Du er her
Hjem > Aktuelt > Helsedrikker med soya kan gi uhelse – særlig hos bjerkepollenallergikere

Helsedrikker med soya kan gi uhelse – særlig hos bjerkepollenallergikere

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Arild Drolsum≡
Det var mens jeg satt på venterommet hos en hudlege at jeg fant denne interessante artikkelen om kryssallergi. Som det står i artikkelen, bør dette bli bedre kjent.

Det er på verdensbasis stadig flere mennesker som unngår melk av ulike grunner. Ca. 75 % av verdens befolkning har laktose-intoleranse, og i vår del av verden er melkeallergi en relativt vanlig allergi.

Soya-, kokos- eller mandelmelk ligner på melk, og særlig soya er også veldig populært som en” helsedrikk”. Siste 15 år er 2.700 nye soyaprodukter kommet i handel. Allergi mot soyabønner har etter hvert vist seg å bli en av de mest hyppige allergier hos barn. Hos de fleste barn er dette forbigående, de utvikler det vi kaller toleranse, og soyaallergi er derfor sjeldent hos voksne. Men det er dukket opp et annet fenomen.

På grunn av såkalt kryssallergi vil mange bjerkepollenallergikere (og de er det mange av), kunne reagerer kraftig allergisk på inntak av soya. Det er blant annet referert til fire svenske barn, som fikk alvorlige allergisk reaksjoner – med sykehusinnleggelse- etter inntak av en soya helsedrikk, som deres mødre hadde fått i sponsorgave som deltagere i et mosjonsløp. Dette var midt i bjerkepollensesongen, og barna var bjerkepollenallergiske. Dette bør bli mer kjent. Alle soyaprodukter er ikke potensielt farlige, soyasaus til sushi som er gjæret) har ikke dette allergenet, og oppvarming av soyaproduktet gjør det allergisk ufarlig. Allergenene som kryssreagerer heter: hos bjerk Bet v 1, og hos soya Gly m 4, disse kryssreagerer, og aktuelle personer kan testes på forekomst. Det er likevel viktig å huske på at de fleste allergiske reaksjoner på matvarer, som skyldes kryssallergier, er milde og ufarlige.

Kilde: Magnus Borres i Allergi i Praksis 1/2017 s.42-28 / Hudlege, dr.med. Claus Lützow-Holm

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: