Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Lærdommene fra Signalen

Lærdommene fra Signalen

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Tiden er kommet da det er fornuftig å ta for oss hva vi som samfunn har erfart og lært av hendelsene med Signalen. Vi bør jo på ingen måte slå oss til ro med tanker som at det var trist at det skulle skjære seg med Signalen, men nå må vi legge alt dette bak oss og gå videre.

Vi har i friskt minne hvordan debattlederen forsikret politikerne på TV: ” La oss ikke fordele skyld, dere. Nå må vi legge alt dette bak oss. Vi må gå videre og se framover!”

Med en slik innstilling kan vi være ganske trygge på at vi åpner døren for en gjentagelse av det samme uheldige holdningsmønstret ved en senere tilsvarende korsvei. Nå når alt ennå er ferskt ligger forholdene til rette for en saklig evaluering av omstendighetene som medførte et så ugunstig resultat. Senere vil det være fristende å glatte over og legge skylden på et samspill av tilfeldigheter.

Det vi skyver fra oss som tilfeldig og som vi ikke rår over, kan vise seg å dekke over konkrete forhold, som vi burde tatt høyde for og hatt kontroll på. Den slags kan etter hvert gå i glemmeboka og havne i den sekken som heter at tiden leger alle sår. Så gjør i dag det du lett kan utsette til i morgen.

Til ære for det gode forsett vil vi allerede nå stille et par kontrollspørsmål: Hvorfor går et lokalsamfunn til det skritt å velge et kommunestyre? Vi har jo både stortingsvalg, Grunnloven og det vanlige lovverket. Kan det blant annet være for å påse at nettopp det som skjedde med Signalen ikke skal skje? Var det ikke mulig å forutse de uheldige konsekvensene for virksomheten og for hele lokalsamfunnet, som den aktuelle fremgangsmåten medførte?

Det er lett å være etterpåklok, men det er også påkrevd å være føre vár. I ettertid er det i hvert fall påkrevd å organisere en saklig og upartisk evaluering av Signalsaken, for å forebygge en gjentagelse av fremgangsmåten i fremtiden. Men la ikke bukken passe havresekken. Vær nøye med hvem som får i oppdrag å utpeke aktører til evalueringen. Derved tar man høyde for ubehaget og kan kalkulere med gevinst i neste omgang.

Reidar Gunder

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: