Du er her
Hjem > Forsiden > Flott kortur til Vilnius

Flott kortur til Vilnius

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.
Bernadinerkirken i Vilnius

≡Tormod Bjørnstad≡
Kammerkoret Coro Misto reiste i mai på tur til Vilnius, hovedstaden i Litauen. Det ble en fantastisk opplevelse! Vi fikk møte to berømte kor og se et land med lange historiske røtter. Menneskenes gjestfrihet og sjenerøsitet gjorde stort inntrykk på oss.

Gjester hos verdenskjent kor
Coro Misto reiste på jubileumstur til Vilnius. Der var vi gjester hos det kjente koret Choras Langas som er knyttet til St. Francis og St. Bernard-kirken, ofte kalt Bernadinerkirken. Koret har vunnet flere priser i konkurranser og festivaler over hele verden. Blant annet tok koret bronsemedalje i «Kor-OL» i Busan i Sør-Korea i 2001.

Berømt kor fra Sverige
Lørdag 27. mai holdt Coro Misto konsert i Bernadinerkirken. Der sang også det svenske koret Lidingö Motettkör. Det var gøy å møte disse flotte sangerne som hadde vært med i den kjente filmen Så som i himmelen. Svenskene sang flere svenske sanger, samt sanger av komponister fra Island, Finland, Norge og England. Svenskene fikk stor applaus for sin svært vakre sang.

Stort verk av Händel
Coro Misto begynte sin avdeling med den litauiske sangen Kur giria žaliuoja. Det var fint å høre hvordan tonene fra det lille koret med bare tretten(!) sangere løftet seg opp under kirketaket. Sangen resulterte i stor jubel fra fullsatt kirke med oppunder 200 tilhørerne. Det ligger et kutt av sangen på Facebook. Koret fortsatte med Knut Nysteds Immortal Bach. Til slutt fremførte vi verket Dixit Dominus av G.F. Händel. Marilena Zlatanou dirigerte og Stefan Ibsen Zlatanos spilte klaver. Fremføringen ble mottatt med stor applaus, og vi måtte synge ekstranummer.

Coro Misto synger i Bernadinerkirken

Flott sangerfest
Etter konserten inviterte vertskapet til fest i et av kirkens gårdsrom. Der ble det disket opp med mat og drikke i rikelige mengder. Stemningen var fin etter konserten, men den steg til store høyder når et orkester spilte opp. Da var det klart for dans og leik til langt på kveld.

Historisk sus
Litauen er et land som har en lang og variert historie. Visste du at Litauen en gang i tiden var det største landet i Europa? Gjennom århundrer har landet sloss mot fiender fra mange land og kjempet seg fri fra ulike okkupanter. Coro Misto besøkte Trakai og det berømte slottet som ligger på en øy der. En fantastisk opplevelse!

Trakai slott på en øy i Galvevatnet utenfor Vilnius

Dyrekjøpt frihet
Vi besøkte også KGB-museet i Vilnius. Da ble vi minnet om at kampen mot okkupanter hadde kostet svært mange menneskeliv. 91 % av de litauiske jødene, over 190.000 personer, ble drept under Holocaust. Og i 1944 ble Litauen en sosialistisk sovjetrepublikk. Hundre tusenvis av mennesker flyktet, ble sendt til Sibir eller ble torturert og drept frem til «den syngende revolusjonen» der de baltiske statene fikk sin frihet. I 1993 forlot de siste russiske styrkene landet. Det var sterkt å oppleve at de menneskene vi møtte i Litauen hadde vært med på en frigjøringskamp for bare 25 år siden. Mange kunne fortelle om tunge tap i sin familie.

Med egen guide fra Nesodden
Vi var så heldige at vi hadde med oss vår egen fantastiske reiseleder og guide; Laimonas Vinikatis. Han har tidligere sunget i vertskoret Choras Langas, men etter at han flyttet til Norge og Nesodden ble han sanger i Coro Misto. Laimonas, hans kone Dalia og lille datter Akvile gjorde en utrolig innsats for at turen skulle bli så vellykket og givende som den ble. Vi er dem stor takk skyldig. Laimonas hadde valgt et strålende hotell; det sentrale Hotel Amberton som er verdt litt tekstreklame. Der møtte vi det som preger menneskene i Vilnius; gjestfrihet, vennlighet og sjenerøsitet.

Coro Misto feirer i år 20-årsjubileum, og turen er en del av den feiringen frem til jubileumskonserten 22. oktober på Nesodden.

Men inntil da: Reis til Vilnius! Byen er en opplevelse!

Vilnius by

 

 

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: