Du er her
Hjem > Forsiden > Litt barnehage på Bjørnemyr og resten på Skoklefall

Litt barnehage på Bjørnemyr og resten på Skoklefall

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Tormod Bjørnstad≡
Nå er det vedtatt at en ny barnehageavdeling legges til Bjørnemyr og fire avdelinger legges til gressbanene nord på Skoklefall. Det er ikke en problemfri løsning, men politikerne ønsket den selv om det bare er for noen år.

Misfornøyde politikere
I formannskapsmøtet for en uke siden ble det reist kritikk mot rådmannen. Han hadde lagt frem et forslag til en midlertidig barnehage med fem avdelinger på Skoklefall. Men politikerne mente at saken ikke var utredet godt nok. Høyre og Arbeiderpartiet ønsket en delt løsning med et par avdelinger her og et par der. Derfor fikk rådmannen ordre om å arbeide i høygir frem til ekstraordinært møte en uke senere.

Og det gjorde han.

Flere alternativer
Formannskapet fikk se en mulighetsstudie der flere alternativer var utredet relativt grundig. Riktignok ble det gjentatt at det bare var alternativet med den store barnehagen på Skoklefallsletta som han kunne garantere ville stå ferdig til 1. august.

Men det var ikke viktig for politikerne.

Febrilsk jobb
Rådmannen og hans stab hadde jobbet tidlig og sent med å vurdere alternativene og beregne kostnadene. De siste beregningene var klar bare noen minutter før møtet i formannskapet startet. Det gjorde at det var svært vanskelig å følge faktagrunnlaget som var endret i forhold til de dokumentene som var sendt ut på forhånd.

Jeg håper politikerne oppfattet alle momentene, – jeg klarte ikke det.

Delt løsning
Politikerne fikk det som de ville. Det ble vedtatt at det skulle etableres en avdeling i et ledig klasserom på Bjørnemyr skole. De øvrige fire avdelingene skulle bygges på Skoklefall. Men ikke på sletten nedenfor Tufteparken, men på ballbanene mellom Munkestien barnehage og innfartsparkeringen.

Det var vanskelig å forstå hvorfor denne delte løsningen er bedre enn en litt større, samlet barnehage. Gode begrunnelser ble ikke fremført. Dessuten er det jo bare en midlertidig løsning man skal lage, kanskje bare for tre–fire år.

Men det var et enstemmig formannskap som vedtok delt løsning.

Plasseringsproblemer
På Bjørnemyr vil den lille ensomme avdelingen bli plassert midt i skolen. Det betyr at det kan oppstå støyproblemer når de største elevene har friminutt mens småbarna sover. Men det hørte ikke politikerne.

På Skoklefall var alle opptatt av Tufteparken og volleyballbanen. Selv om rådmannen gjentok flere ganger at de anleggene ikke skulle bli berørt, var politikerne lite positive til plasseringen. Barnehagen må ligge på ballbanene mellom Munkestien barnehage og innfartsparkeringen, mente de. Det er mye trafikkstøy der, bemerket rådmannen. Men det hørte ikke politikerne.

Trafikken blir et problem
Det er rørende når ledende politikere plutselig er bekymret for det overbelastede krysset ved den videregående skolen. Det har vi som bor i området forsøkt å få frem i mange år nå. Men for døve ører. Nå valgte politikerne å skape nye problemer ved rundkjøringen ved kapellet. Det betyr at vi får to kryss med stor rushtrafikk.

Innfartsparkeringen må brukes
Visste du at det er Staten som disponerer innfartsparkeringen? Så nå er vi spent på om noen har snakket med herr eller fru Staten om det som skal skje. På parkeringsplassen må det lages fartsdumper og enveiskjøring, ble det sagt i vedtaket. Men uansett vil det nok bli kamp på plassen. Kamp mellom folk som skal parkere bil, andre som skal parkere barn, og en masse fotgjengere som bare skal gå over området for å komme seg videre.

Forresten: Vet politikerne at innfartsparkeringen er stappfull fra tidlig om morgenen?

Svært usikre økonomiske anslag
Politikernes første spørsmål er: Hva vil dette koste? Det er det ingen som vet. Men man antar at det å lage barnehage på Bjørnemyr og Skoklefall vil koste 13–15 millioner.

Pluss/minus 40 %! Ja, det er den svært høye sikkerhetsmarginen som legges inn i prosjektet.

Det blir nok dyrt, – uansett.

Får man fatt i personale?
Det viktigste er vel å få fatt i personale til de to barnehagene. Klarer man det?

Ikke vet vi. Men det blir spennende, for det er egentlig ganske kort tid til barnehagene skal åpne.

Elendig debatt
Det var trist å følge debatten i det påfølgende kommunestyret. Da var ordføreren tydeligvis lei av å snakke om barnehagene og presiserte: «Vær kortfattet! Vi har et enstemmig vedtak fra formannskapet!»

Ja vel? Så da er det ikke nødvendig å drøfte saken i kommunestyret?

Svært trist å oppleve en så dårlig politisk behandling.

Men barnehagene står nok klare til åpning i august, – eller september, – eller noe sånt.

Tror vi.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: