Du er her
Hjem > Kommentar > Nå er det på tide å protestere

Nå er det på tide å protestere

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Tormod Bjørnstad≡
Det politiske flertallet på Nesodden bruker hersketeknikk for å redusere de politiske debattene til et minimum. Debattene blir ødelagt av sekundtelling og oppdelt taletid. Ordføreren gnåler om at alle må være kortfattede, – for vedtaket er jo allerede fattet.

Nå er det på tide at opposisjonen samler seg og protesterer høyt!

Uinteressante debatter
Debattene i Nesodden kommunestyre har i lang tid vært triste og tunge. Hovedårsaken er at alle vet at avgjørelsen i de fleste saker vanligvis er tatt lenge før møtet i kommunestyret. Flertallet; Ap, H og MDG, har blitt enige om saken, og har flertall både i Formannskapet og Kommunestyret. Debatten blir da bare et pliktløp der de færreste engasjerer seg og svært få gidder å høre ordentlig etter. Den gode diskusjonen om alternativer er borte. Den offentlige debatten blir uinteressant.

Sekundtelling
I stor grad blir også debatten ødelagt av stramme tidsplaner og knapp taletid for hvert innlegg. På ordførerbordet står det en klokke og tikker sekundene nedover. Når talerne blir avbrutt fordi taletiden er ute, må de tegne seg for et nytt innlegg igjen. Det kan komme mange minutter etter det første, og ofte blir sammenhengen i resonnementet ødelagt.

Enstemmig vedtak i formannskapet
I Kommunestyremøtet 31. mai inntraff en episode som illustrerer problemet. Kommunestyret diskuterte den nye midlertidige barnehagen som må stå ferdig allerede i august fordi man mangler 75 barnehageplasser.

Et stykke ut i debatten sier ordføreren at hun vil sette strek under det neste innlegget. Deretter fortsetter hun: «Vi har et enstemmig forslag fra formannskapet og en kjøreplan (…) Jeg vil oppfordre alle til å være litt økonomiske i taletida.»

Da får Henning Korsmoe (Krf) ordet. Han forstår heldigvis hva som er i ferd med å skje og sier: «Ordfører! La meg først få kommentere det siste du sier. Jeg håper ikke det er sånn at et enstemmig vedtak fra formannskapet betyr at da slipper vi å debattere det her? For det er faktisk vi som bestemmer!»

Trenger ikke høre på Krf?
I et ekte demokrati ville argumentasjonen til Krf være like viktig som flertallets resonnementer. Ja, kanskje viktigere? For Krf har ikke plass i formannskapet og ingen var kjent med hvilke synspunkter de hadde i saken.

Vi får håpe at vi ikke er på vei mot et rent maktmisbruk. For strengt tatt har de som kaller seg flertallet både makten, bukten og begge endene. Hvis de vil kan de bare invitere formannskapet og kommunestyret til korte orienteringsmøter hvor de kunne fortelle om hvilke vedtak de har fattet på bakrommet. Det vil nok være brudd på kommuneloven og andre bestemmelser, men flertallet har jo vist liten respekt for slike rammer tidligere.

Nok er nok, nå må det protesteres
Opposisjonen bør protestere vilt! De bør ikke finne seg i en så enkel og ekkel hersketeknikk fra ordførerbordet. Ordføreren forstår tydeligvis ikke at hun undergraver sin egen legitimitet med disse utspillene.

Det er viktig at ikke mindretallet på Nesodden nå blir apatiske. Situasjonen er ikke enkel, men den kan endres.

Vis flertallet den respekten som de ikke viser mindretallet. Bruk alle demokratiske virkemidler og protester høylytt. Det er på tide.

Vi trenger et bedre demokrati på Nesodden!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: