Du er her
Hjem > Aktuelt > Ta vare på demokratiet!

Ta vare på demokratiet!

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Tormod Bjørnstad≡
Sjakkspilleren Garry Kasparov har nettopp besøkt Oslo. Han sluttet å spille med sjakkbrikkene for over ti år siden, og nå deltar han i det store politiske spillet. Han er opptatt av farene ved stadig mer ekstrem retorikk og større splittelser. Først og fremst oppfordrer han alle om å verne om det skjøre demokratiet vi har. – Demokratiet er fantastisk, men ingen må ta det for gitt!

Stormesteren Kasparov
Garry Kasparov er kanskje den beste sjakkspilleren verden har sett. Fra 1986 til han sluttet med sjakken i 2005 var han ranket som nr 1 i verden i 225 av de 228 månedene. I 2005 ble han aktiv i politikken og gikk inn i en koalisjon som kjempet mot den russiske presidenten Vladimir Putin. Han er i dag leder av organisasjonen Human Rights Foundation, og deltok på konferansen Oslo Freedom Forum i slutten av mai.

Vi får bekreftet egne meninger
I en artikkel i Aftenposten skriver Gasparov at ingen må ta demokratiet for gitt, men kjempe for det. Han peker på at vi leser aviser og nettsteder som vi liker, – dvs. steder som formidler de synspunktene vi er enige i. Derved får vi bare bekreftet våre egne meninger. Dessuten styrer de sosiale mediene oss mot det vi allerede tror på.

– Vi har fri tilgang til usensurert informasjon og uavhengige meninger, men velger kilder som bekrefter våre egne fordommer, skriver han.

Den som er uenig, er en fiende
Dette gjør at det vokser frem ekstreme holdninger. I økende grad ser vi på alle som er uenige med oss som fiender og forrædere. Dialog, fellesskap og fleksibilitet er ikke lenger egnede verktøy.

Politisk engasjement?
Den gode politiske debatten er i ferd med å smuldre opp. Men Brexit og valget av president Trump har skapt politisk interesse igjen. Det er bra, skriver Kasparov, og mener at engasjementet i USA ikke har vært større siden Vietnamkrigen.

Noen ganger må det en krise til for å vekke opp befolkningen, men det som skjer i politikken nå bidrar til å gjøre folk mer bevisste. – Det ville være en god nyhet hvis det moderate sentrum i USA også klarer å riste av seg sin apati.

Ikke ta demokratiet for gitt
– Det er viktigere enn noensinne at alle hører etter, er aktive, holder seg informert og blir engasjerte borgere, skriver Kasparov. Det gjelder både amerikanere, europeerne og alle andre borgere i den frie verden.

– Ingen må ta sine friheter, sin velstand eller noe annet for gitt, avslutter han.

Kilde: Aftenposten.no

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: