Du er her
Hjem > Leserinnlegg > ”Formuleringsfeil” i Grunnloven?

”Formuleringsfeil” i Grunnloven?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

I anledning årets feiring av Grunnlovsdagen 17. mai 2017 hadde avisen ”Klassekampen” en større artikkel den 16. mai av historikeren og republikaneren Trond Nordby, der han luftet sin kjepphest om fjerning av kongehuset. Tittelen var: ”På tide å klippe snoren?”

Pyntelig fremført, ingen flammende agitasjon, men med noen merkelige historiske skjevheter og hull, som alltid i den type agenda. Vanligvis kritiseres vår gjeldende forfatning, Norges Constitution – Grunnloven – for ikke å være tilpasset dagens politiske virkelighet. Det burde vært omvendt, som normal logikk skulle tilsi. Noen må åpenbart underveis ikke ha gjort jobben sin, likesom andre i dag tydelig ikke gjør sin jobb.

Nordby viser da også bl. a. til ”feil” i Grunnlovens ordlyd ”som overlevde skiftet til parlamentarisme”. Ikke ett ord om at ”skiftet” skjedde ved svik, konspirasjon og fortielse, i det folket måtte ikke få kjennskap til kuppet som hadde funnet sted. Grunnloven ble følgelig stående uforandret, mens folket ble holdt i den tro at bare små justeringer var i praksis foretatt til ”folkets beste”. Slik fikk vi dagens primitive politiske system.

Selv bidrar Nordby her bl. a. med følgende: ”I 1814 var ennå forestillingen om et ”kongedømme av Guds nåde” høyst levende og ble tatt inn i Grunnlovens § 5: ”Kongens person er hellig”. Dette er en så falsk utlegning som vel mulig og er ingen historiker, med respekt for seg selv og sitt fag, verdig. (Kfr. innlegget ”Historiker til besvær”.) Politikken er full av den slags uredelighet, der en type politikere uten betenkning selger sin anstendighet. Vedr. Nordbys angivelige ”feil” i Grunnloven bør nevnes følgende fra hans hånd: ”Men hvorfor ble ikke de misvisende formuleringene fjernet da Stortinget i 2014 gjennomførte en større språkrevisjon ?”. Nei, la oss takke for at Nordby ikke var betrodd den revisjonen. Til slutt:

Republikaneren Trond Nordby presiserer: ”Jeg feirer 16. mai, dagen for det endelige vedtaket. 17. mai står for meg som en skjenselens dag”. Og der må han gjerne få stå. Forstå ham den som kan. Så kan man si: Hvorfor ofre så mye oppmerksomhet på en skarve artikkel? Vel, ”Klassekampen” når mange. Av og til må det ofres ekstra oppmerksomhet på det frihetselskeren Nordahl Grieg i sin tid karakteriserte som ”dårligdom”.

Reidar Gunder

 

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: