Du er her
Hjem > Aktuelt > Nye personvernregler kommer neste år

Nye personvernregler kommer neste år

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Arild Drolsum≡
I mai 2018 trer den nye personvernloven i kraft. Den vil gi deg som forbruker, kunde og ansatt, helt nye rettigheter og stille strengere krav til hvordan virksomhetene behandler personopplysninger.

General Data Protection Regulation (GDPR) er navnet på EU-direktivet med de nye personvernreglene som innføres samtidig i hele Europa. Regelverket er den største endringen innen personvernlovgivning på over 20 år. De nye reglene har som mål å være bedre tilpasset dagens digitale verden med en stadig raskere teknologisk utvikling.

Maskiner eller mennesker?
Det nye regelverket gir deg rett til å motsette deg at dine personopplysninger kun blir behandlet av en maskin. Algoritmestyrte beslutninger og kunstig intelligens er ikke lenger bare et fancy begrep uten innhold. Nå blir stadig flere avgjørelser tatt av maskiner og ikke mennesker. Hvis du er blitt utsatt for en automatisert beslutning, får du rett til å få en forklaring på logikken som ligger bak. Og du vil nå kunne kreve menneskelig involvering i en beslutningsprosess som vil ha betydelige konsekvenser for nettopp deg.

Skjerpede rettigheter
Eksisterende rettigheter blir også skjerpet. Dette gjelder blant annet kravet til samtykke og retten til å få sine opplysninger slettet. Virksomhetene blir pålagt å lage samtykkeerklæringer som folk forstår og utvikle rutiner og programvarer som legger til rette for sletting, innsyn og utlevering av alle opplysninger. De nye reglene betyr at alle norske virksomheter må sette seg inn i den nye lovgivningen og finne ut hvilke plikter som gjelder for dem. Mange virksomheter må også opprette personvernombud. Brudd på det nye regelverket vil fra mai neste år kunne få store økonomiske konsekvenser i form av solide bøter.

(Kilde: Datatilsynet og Teknologirådet/Finansfokus)

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: