Du er her
Hjem > Forsiden > Som mor så datter. Frisørfaget har gått i arv. Møt Lise Anita Kollsund.

Som mor så datter. Frisørfaget har gått i arv. Møt Lise Anita Kollsund.

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

 ≡Gunhild Gjevjon≡
Lise er presis. Ikke et hår ligger feil på denne damen. Fargen på klær og negler er sort, håret kritthvitt. Selvlagede sølvfargede armbånd på armene. Det er tydelig at Lise vet at en frisør er en levende plakat for faget sitt.  Hun henter kaffe til oss begge og intervjueren ber henne si litt om seg selv.

-Jeg er 61 år og kom med min mor og far fra Askim til Nesodden i 1959, sier Lise. –  Til det som den gang var Norges første butikksenter.  Må vel kunne kalle meg en ur-innboer. Helt fra jeg var ganske liten var jeg mye i frisørsalongen til min mor. Men hun oppmuntret meg ikke til å bli frisør. Sa tvert i mot: Bli aldri frisør, Lise. Det krever alt for mye arbeid og drive for seg selv. Men til tross for denne klare advarselen så var det nettopp det jeg valgte å bli. Og jeg gjorde det faktisk ganske så bra. Konkurrerte og sto på sammen med min mor som dyttet meg frem. Så bra gikk det at Wella ville ha meg med som Freelance. Der ble jeg i 12 år. Reiste da rundt i Norge på kryss og tvers og lærte andre kollegaer om produktene til Wella. Holdt show, kurs og visninger. En morsom og lærerik tid.

Frisørfaget har gått i arv fra mor til datter. Helt fra 1959 til nå i 2017 har disse to drevet salongen Centrum Frisør  på Tangensenteret.

 I denne perioden ble jeg også kjent med andre konsulenter som ble fadderne mine i klubben Haute Coiffure Norvege.  En klubb som har 27 eksklusive medlemmer i Norge. Og som er en datterklubb av Haute Coiffure Francaise.  Totalt har den et sted mellom 3-4000 medlemmer fra en rekke land. To ganger i året viser moderklubben nyheter lik det Haute Cotture gjør. Da samles medlemmer som kommer fra hele verden i Paris for å se nye hårmoter. Inspirerende og morsomt!

 Lise tar seg en kort pause før hun avslutter svaret sitt med å si: – De siste årene har Frankrike også invitert et medlemsland til å ha et show i showet. Og i september er det Norges tur til å vise hva vi er god for. Hun er ivrig nå. – Noe jeg gleder meg veldig til og som gir oss en genuin mulighet til å vise frem Norge ved at vi velger norske tema for våre hårmote fremvisninger.

Hvorfor mener du etter å ha jobbet i frisøryrket i 45 år at det fortsatt både er morsomt, utviklende og spennende?

-Fordi jeg opplever frisøryrket som både kreativt og skapende, svarer Lise. – Intensiteten i svaret etterlater ingen tvil om at hun mener det.  -For det skjer noe hele tiden, fortsetter hun, –  hvert halvår lanseres nye hårmoter. Kundene kommer til sin frisør fordi de har behov for hårpleie og stell. Når de etter en halvtime går ut med et løftet hode og smil om munnen opplever jeg som det beste ved å være i frisøryrket.

 Hva er det morsomste du gjør?

 Her er heller ikke Lise i tvil. – I salongen er det  å pynte bruder, sier hun. – Mitt mål er da å gjøre bruden så hårfager at brudgommen får hakeslepp. Får en estetisk opplevelse av hvor vakker og sensuell den livspartner han har valgt er. Og det morsomste jeg gjør utenfor salongen er hårshow og visninger, være med og bli inspirert til å fornye meg i det spennende kunstfaget frisøryrket er.

 Er det noe ved frisøryrket du ikke trives med?

 -Ja, å aldri ha nok frisører. Det virker som det er for lite rekruttering til yrket. Det er også  et stort frafall grunnet myter om at det å være frisør rent fysisk er et hardt yrke. At det gir belastninger på rygg og armer.  Men det var før, nå har vi helt andre arbeidsforhold. Både pumpestoler til kundene og klippestoler til frisørene, som kan reguleres. Og så det også er sagt, det som etter min oppfatning er helt avgjørende for om du trives på jobben er selvfølgelig at du har det hyggelig der. Blir sett, hørt og satt pris på.

 Tar du inn lærlinger?

 -Ja, min mor startet opp med det, og jeg har nå i 40 år fortsatt med det, men jeg tar ikke flere nå. I den forbindelse må jeg bare si at min siste lærling, Emmanuel, er  den beste jeg har hatt.

 I mange filmer og bøker fremstilles frisørsalongen som et sted der nyheter, sladder og personlige opplevelser og problemer diskuteres. Har du den opplevelsen?

 Det vil ikke Lise være med på.  – Det vil jeg påstå også er en  myte, sier hun, – vi er ingen sladrebørs. At frisørene og kundene har mye small talk seg i mellom er noe helt annet. Det er bare hyggelig.

 Er det flere kvinner enn menn, flere barn og  pensjonister som nå går til frisøren ?

 -Det er flere som nå går til frisøren enn før, og de går oftere. Menn og kvinner går ca. like mye og det er masse barn som klipper seg hos oss. Når det gjelder de pensjonisten som er over 67 år så har vi en egen pensjonspris. For kvinner på hverdager fra 9.00 – 14.00. For menn på alle dager fra 9.00 – 20.00  Barn t.o.m. 12 år får også rabatt. Tilbudene gjelder ikke lørdager og søndager.

 Lise tar en liten slurk kaffe før hun fortsetter.

 -Min mor hadde en filosofi som jeg har ført videre, sier hun, og smiler fornøyd. –Vi skal ta imot alle som vil komme til oss. Alle fra 0 – 100 år. Noe som tilsier at de som jobber i frisørsalongen også bør være forskjellige i alder og av type. Mao mangfold, ikke enfold.

Noen gode råd når det gjelder valg av frisyre?

 -Hver bevisst på hva du ikke vil når det f.eks. gjelder lugg, kort ved ørene, ikke for kort i nakken. For da har frisøren et utgangspunkt for å komme med gode forslag.

 Så går Nesoddpostens utsendte over til kose spørsmålene.

Har du noen hobbyer Lise?

 –Et av svarene får jeg ved å se ned på Lises hender der ringer og armbånd dekker hendene hennes. Vakre sølvfargede smykker som hun selv har stor glede av å lage.

-Men  har da flere hobbyer enn det, sier hun. – Jeg elsker å grave i hagen,  har stor glede av blomster, busker og trær. Og så er jeg veldig glad i motorsykkelen min, en Motoguzzi type. I tillegg kommer at jeg strikker, hekler, syr, broderer og elsker filmserier og bøker.

Da passer det å gå over til å spørre Lise om hvilke bøker, filmer og musikk som har betydd mye for henne?

-Når det gjelder bok så er det ”Tjenerinnen” av Margareth Atwood. Grunnen til at jeg velger akkurat den boken er at jeg,  etter å ha lest den,  innså at kvinner kunne være undertrykt. Boken kom ut i 1985.  Jeg var da 21 år.

 Filmen jeg velger er ”Tatt av vinden” med Clark Gable og Vivian Lee. Den filmen har alt.

 Musikkvalget mitt er preget av at jeg vokste opp med at faren min spilte i jazz band og hadde en onkel som jobbet i Operaen som fiolinist. Jean Micelle Jarre vekket min interesse for elektronisk musikk. 

 Tror du på ”True love”?

 -Ja,  jeg har true love til min sønn, barnebarna, samboeren, min svigerdatter og frisørjobben min. 

 Hva betyr mest for deg?

 -Et godt liv for familien min og alle de andre som jeg er glad i.

 Ønsker for fremtiden?

-Tror vel ikke helt på fred i verden, men at det vil bli mer fredelig enn nå. Og like menneskerettigheter for kvinner og menn her på jorden og eventuelt andre planeter.

Og så er intervjuet over. Vi går hvert til vårt. Lise til salongen sin og jeg hjem for å skrive ut dette hyggelige sommerintervjuet. Å være journalist i Nesoddposten er virkelig en gave.

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: