Du er her
Hjem > Aktuelt > Valgets kval?

Valgets kval?

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Skal du stemme på det samme partiet i år også? Er det regjeringsalternativene som er avgjørende for deg eller er det spesielle enkeltsaker? Følger du med på debatten i valgsendingene? Tror du på partiledernes løfter? Uansett om du er engasjert eller ei; bruk stemmeretten, – ikke overlat demokratiet til naboen!

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Samme parti år etter år
Undersøkelser viser at mange av oss stemmer på det samme partiet år etter år, – og enkelte forteller at far og bestefar også stemte på det partiet. Følger du en familietradisjon eller er det partienes valgprogram som er avgjørende?

To store partier
Meningsmålingene foran årets valg viser at Arbeiderpartiet og Høyre er de to store partiene med til sammen over 50 % av stemmene. Fremskrittspartiet er blitt mindre, Senterpartiet har vokst, mens de fem andre partiene ligger rett over og under sperregrensen på 4 %.

Hvem danner regjering?
I valgsendingene diskuterer man hvilke partier som skal danne regjering i høst. Det er en krevende øvelse før valgresultatet foreligger. Men vi har sett at de små partiene kan ha innflytelse på regjeringens politikk, og spørsmålet er da hvilken blokk som blir størst; den røde eller den blå? De små partiene holder kortene tett til brystet, mens Ap og H sjelden er konkrete; «Vi kan samarbeide med alle», sier de.

Samme politikk?
Og det er kanskje litt av problemet. Ønsket om makt er så sterkt at det inngås underlige samarbeidsavtaler mellom partiene. Ap og H er blitt to sentrumspartier som kappes om velgerne. Her på Nesodden har de to partiene ikke hatt noen problemer med å styre sammen, – de er helt enige om det aller meste. Det er bare fargene som er ulike; det ene partiet er rødt, det andre blått.

Asyl- og integreringspolitikk
Hvordan Norge skal forholde seg til det store antallet mennesker som søker asyl i Europa er et viktig spørsmål for mange velgere. I debatten hører vi sterke meningsforskjeller om hijab og ryggslikking. Partiene kappes om hvem som skal slippe inn færrest asylsøkere. Det er urovekkende at spørsmålet om hva som er «norske verdier» bare knyttes til innvandrere.

Klima og miljø utsatt inntil videre?
Verre er det at de store klimaspørsmålene ikke blir diskutert grundig. Ingen partier har noen plan forhvordan vi skal redde jorden fra store ødeleggelser. Mdgs ønske om et bilfritt Oslo vil neppe senke jordens snittemperatur. Er tiden i ferd med å løpe fra oss? Vil vi først forstå alvoret når Strandpromenaden står under vann?

Strandpromenaden

Utenrikspolitikk?
I løpet av kort tid har den internasjonale temperaturen falt mot frysepunktet. De tre presidentene Trump, Putin og Yong-un leker cowboys som har byttet ut revolverne med langdistanseraketter. Igjen øker forsvarsbudsjettene. Brexit og andre politiske jordskjelv har satt internasjonal politikk på agendaen, men man finner ikke mye stoff om det i de norske valgprogrammene. Hvordan kan Norge bidra i et internasjonalt samarbeid og fellesskap? Eller skal Norge også lukke sine ambassader i andre land og bygge ulike typer murer under mottoet: «Vi klarer oss best selv»?

Bruk stemmeretten!
Bruk stemmeretten, for det er år til neste gang du kan medvirke i vårt «demokratiske folkestyre». Valgets kval kan være stor, men bli ikke sittende hjemme av den grunn. Kanskje bør vi stemme på småpartiene, så ikke de forsvinner under sperregrensen alle sammen? Småpartiene er viktig for en god politisk debatt. Men så var det usikkerheten med regjeringen da? Hvem slår seg sammen med hvem? Det blir spennende å se hvordan partiene bruker det mandatet de får fra sine velgere.

Godt valg!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: