Du er her
Hjem > Leserinnlegg > Bryr partiene seg om global rettferdighet?

Bryr partiene seg om global rettferdighet?

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Ulikheten i verden øker, og i dag eier 8 personer like mye som halvparten av verdens befolkning. Men dette er ikke et stort tema i valgkampen. Norge kan gjøre en forskjell, men det er stor forskjell på viljen i de ulike partiene. Attac har spurt partiene om sentrale saker der Norge kan gjøre en forskjell som:

Skal investorer ha ansvar for menneskerettighetsbrudd de er involvert i? Hvordan kan handelsavtaler være et verktøy for å utjevne forskjeller mellom og innad i land? Skal forhandlinger i handelsavtaler være åpne for offentlig debatt? Hvor etisk skal oljefondets investeringer være?

Flere av de mindre partiene støtter flere tiltak som kan bidra til mindre global ulikhet. Problemet er at de største partiene, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre er forsiktige og tiltaksløse. Spesielt når det kommer til arbeid rundt skatteparadiser. Støre har gått hardt ut i valgkampen om å innføre en økning av skatteinntektene i Norge. Men å snakke om skattepolitikk uten å nevne skatteparadiser er som å snakke om klima uten å nevne oljeutvinning. Hvert år forsvinner milliarder av kroner ut av landet gjennom aggressiv skatteplanlegging og kreative selskapsstrukturer, og inn i skatteparadiser. Om dette er en utfordring for å vedlikeholde velferden i Norge, kan man jo bare tenke seg hva dette har å si for fattigere land. Et viktig tiltak for en mer rettferdig skattepolitikk er å utvide dagens land-for-landrapportering (LLR) til å gjelde alle sektorer. Det er ikke mangel på tiltak som gjør det vanskelig å få bukt med skatteunndragelse. De største partiene på stortinget må tørre å innføre strengere reguleringer og ikke sitte stille i båten mens skattepenger flyter ut av landet.

Mange av partiene bryr seg om global rettferdighet, men de store partiene er bremseklosser for arbeidet mot global ulikhet. Vi må fortsette å presse partiene til å ta et tydelig valg på at global rettferdighet er viktig og at Norge kan gjøre noe med det.

Godt valg!

Mathilde Dahl

Nestleder Attac Norge

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: