Du er her
Hjem > Aktuelt > Dyr strøm åpner for dyre batterier

Dyr strøm åpner for dyre batterier

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Om ett år har alle boliger fått nye automatiske strømmålere. Det åpner for at prisene kan variere gjennom dagen og bli svært dyr i «rushtidene», dvs. om morgenen og kvelden, og om vinteren.

I en rapport foreslår NVE at strømforbruket bør reguleres ved bruk av batterier. De kan lades når strømmen er billigst og brukes når strømmen er dyr. Hvis strømmen koster 90 øre/kWh, vil aktiv batteribruk være lønnsomt selv om batteriet koster over kr 70 000. Skal en ny teknologi tvinges på oss enten vi vil eller ikke?

Redusere toppforbruket
– Batterier kan få stor betydning for kraftsystemet fremover. Forbrukerne kan lagre og bruke strøm avhengig av lønnsomhet, heter det i rapporten.

I 2030 vil trolig elbiler ha en batterikapasitet som kan dekke halvparten av boligens dagsbehov for energi. Dette er en energireserve som kan brukes til å redusere forbrukstoppene, spesielt om vinteren.

Belastet strømnett
Rapporten peker på at strømnettet er hardt belastet, spesielt på Østlandet. Det er behov for å håndtere flaskehalser i nettet og redusere bruken av fossil kraft slik at klimautslippene faller. Det er også viktig at forsyningssikkerheten ivaretas. Det kan gjøres med lastflytting med batterier. Batteriene i de mange elbilene kan brukes, men her er ikke teknologien klar ennå.

LES OGSÅ: Hvem skal styre kraftbransjen?

Dyre batterier
Men utviklingen går raskt, og selv om batterier for stasjonær lagring av kraft er betydelig dyrere enn batterier i elbiler, vil prisen synke etter hvert som markedet tar dem i bruk. En Tesla Powerwall 2 har kapasitet til å lagre dagsbehovet for strøm til en to-roms husholdning. Prisen for en slik pakke er i dag kr 72 400 inklusive installasjon.

Strømprisen stiger
Rapporten er basert på beregninger for strømbehovene våre om tolv år, altså i 2030. I dag har ikke mindre variasjoner i strømprisene særlig effekt på etterspørsel og forbruk. Derfor må det være en prisdifferanse på minst 10 øre/kWh for at sluttbruker skal var interessert i å installere batterier og bruke dem aktivt. NVE forventer at strømprisen i 2030 vil ligge på 90 øre/kWh.

Det er dyr strøm! Og prisstigningen kan begynne allerede om ett år. Med de nye strømmålerne kan det innføres en tilleggspris når du bruker mye strøm samtidig. Den nye tariffen er allerede under planlegging!

Så her ser det ut til at myndighetene kan pålegge oss å ta i bruk nok en ny teknologi og at vi må bære utgiftene selv. Så det var ikke nok med DAB+ som vi alle må anskaffe hvis vi vil høre radio?

LES OGSÅ: AMS strømmåler – du har lov til å takke NEI

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: