Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Ordførervalget 2011: En historietime i demokratisk underskudd.

Ordførervalget 2011: En historietime i demokratisk underskudd.

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Gunhild Gjevjon≡
I Amta den 13.10.2011 skriver kommunestyremedlem for SV Arne Maus: ” Høyre var helt klare på at for dem ville det rådgivende ordførervalget, være bindende, både før jul 2010 da saken første gang ble debattert, og i mai da avstemningen ble vedtatt.»

» Nå nyvalgte varaordfører Kjell Gudmundsen, Høyre sa i mai: ”Det ligger i sakens natur at dersom det blir folkeavstemning, så blir det den, som avgjør ordførervalget: Jeg skal se det partiet som går imot det rådet folket gir på valg av ordfører.»

Erik Adland, Høyre fastslo på samme møte at de ville følge den rådgivende avstemningen og sa Høyre er et redelig parti”.

”Ap lovet også i mai, og Nina Sandberg gjentok på Velforbundets store valgdebatt bare dager før valget, at de ville følge resultatet av ordfører-avstemningen hvis det var klart. I mai sa Kari Agnor fra Ap at ” Det er klart som Gudmundsen sier at en rådgivende folkeavstemningen aldri vil være rådgivende” og lovet da også at Ap ville oppfatte den som bindende”

Valgresultatet ble som følger:

  • SVs ordførerkandidat Christian H. Holm:         41.2 % av stemmene.
  • Aps ordførerkandidat Nina Sandberg:              25.0 % av stemmene
  • H´s ordførerkandidat Kjell Gudmundsen:         21.4 % av stemmene (halvparten av det antall stemmer C.H.Holm fikk.)

Men hva skjedde? H, Ap, V og Fr.p overprøvde folkeavstemningen og innsatte Nina Sandberg (Ap) som ordfører og Kjell Gudmundsen (H) som varaordfører.

Ved kommunevalget i 2015 inngikk Miljøpartiet De Grønne samarbeid med H og Ap. Nina Sandberg (Ap) ble igjen innsatt som ordfører og Erik Adland (H) som varaordfører. H gikk ved kommunevalget tilbake med 7% og Ap fikk ikke den fremgangen som partiet ellers fikk i landet.

Spørsmål som i denne saken bør stilles er: Hva fører/har en slik overprøving av velgerens valg ført til? Hvilket inntrykk sitter velgerne igjen med etter ovennevnte uttalelser fra  representantene fra H og AP? Og sist, men ikke minst, styrker eller svekker et slikt politisk spill den tillit vi velgere bør ha til våre politikere?  

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: