Du er her
Hjem > Forsiden > Hageentusiast Evy Ruud

Hageentusiast Evy Ruud

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Gunhild Gjevjon≡
På tur gjennom skogen fra Blylaget til Bomannsvik ser jeg en dame ligge på alle fire og luke i et vakkert rosebed foran huset sitt.  Stopper opp og betrakter henne. Registrerer energien og omsorgen hun legger i oppryddingen i rosebedet. Jeg sier hei , og spør om rådyrene ikke spiser hennes roseknopper? Damen, som viser seg å hete Evy Ruud, forteller at hun har satt i verk diverse tiltak for å stoppe roseknaskende rådyr, men at de til tross for det alltid klarer å få i seg et måltid roseknopper.

Så går det slik det ofte går med hageelskere. Vi blir stående og utveksle erfaringer. Og selv om Nesoddposten har tatt ferie finner journalisten det Evy forteller så interessant at  dagen etter er jeg tilbake for å intervjue henne.  Og nå sitter jeg der på terrassen til Evy. Den ligger lunt til ved terrassen der en Flammentanz-rose dominerer med et flor av roser. Duften fra en enorm skjærsminbusk fyller luften. Og for å gjøre harmonien nærmest fullkommen lander et utall småfugl på et lite fuglebrett med tak. Fuglebrettet har navnet ”Holiday in”. Her er det.

Jeg ber Evy si litt om seg selv, alder, når hun bosatte seg på Nesodden og utdannelse.

 -Familien kom til Nesodden på nyttårsaften 1987, sier hun. – Og siden har vi bodd her. Når det gjelder utdannelse, tok jeg lærerskolen på Eik i Tønsberg.  I tillegg tok jeg kroppsøving, musikk og biologi ved lærerhøgskolen i Trondheim. Startet så med å jobbe på Høybråten skole i Oslo. I mange år jobbet jeg ved Osloskolen og her på Nesodden. I den sammenheng må jeg bare få si at jeg alltid har hatt det morsomt på jobben.  

– Og jeg var og er fortsatt veldig glad i de fagene jeg underviste i, fortsetter hun. – Men hadde selvfølgelig også andre fag enn musikk og gymnastikk da jeg var allmenlærer.  Med til min undervisningshistorie hører også at i de 8 årene jeg var hjemmeværende, startet en privat musikkbarnehage for barn fra 4 – 6 års-alder. Da erfarte jeg at det er fantastisk hva barn kan lære i den alderen. Jeg underviste dem i fiolin , cello, blokkfløyte, piano, sylofon og rytmeinstrumenter. Hadde to partier med barn og ni elever i hver gruppe. 

 Hva tenker du om at barn nå begynner som 6. åringer på skole?

 -Jeg har mange års erfaring i å undervise 1.klassinger. Og vet at det verste du kan si til en 6-åring er: Sitt stille. Et barn på 6.år må kunne bevege seg. Når barn i første klasse forventes å sitte stille i tre kvarter så er det laget et skolesystem som ikke passer for dette alderstrinnet. Å sitte stille mer enn 10/15 minutter for en 6-åring vil jeg betegne som nærmest tortur. Ønsker meg ribbevegg i klasserommet pluss en tjukkas de kan hoppe, stupe kråke mm  

 Og hvor mange elever mener du det maksimum må være i en klasse?

-Det snakkes mye om 2. læresystemet, men mindre om antall elever i klassen, sier Evy, – Jeg synes det bør være toppen 15 i klassene på barneskolen. Det enkelte barn blir da sett og hørt og da holder det med en lærer. Og så forteller Evy at hun i sitt første lærervikariatet i Fetsund hadde 4 elever i første klasse og at barna i den klassen lærte utrolig mye.

Har du fra din tid i skolen noen erfaring med mobbing i klassen? Og hvilke tiltak mener du  kan motvirke mobbing?

-Det var ikke så mye mobbing før, og vi tok raskt tak i det som kom opp.

Da går vi tilbake til din interesse for hagestell og blomster. Når startet den?

 -Den startet ved at jeg  lærte å dyrke egne grønnsaker i skolehagen. Og har, etter at vi kjøpte denne eiendommen blitt min altover-skyggende interesse. I fem år kjørte vi forbi dette fine huset med den store velstelte hagen i Perleveien. Så da eiendommen i 1987 kom på salg, slo vi til.  Da var det bare å sette i gang med å gjøre hagen til min,  flytte om på eksisterende planter og kjøpe nye. Det var frukt og bær her, men hagen trengte roser, og roser har det blitt. Jeg har vært en god kunde på hagesentrene.  Evy tar seg en pause og ser utover hagen. – Plass har jeg nok av da tomten er på ca. 4 mål, fortsetter hun.- Og jordsmonnet her er som å spa i smør.  

Andre hobbyer enn hage?

-Jeg spiller piano i Vestsiden pensjonsforening på Sandvang.  I tillegg er jeg med i Nesodden og Frogn kammerkor og sitter i styret for Bomannsvik Vel og i styret for Menighetsrådet. Og så er jeg selvfølgelig medlem i Nesodden hagelag.

To sitater om hage fra Evy:

«I går var jeg ute i hagen min til midnattsmesse»

«Hagen er et rom for skjønnhet og velvære»

Da har vi kommet frem til kosespørsmålene. Har du noen/ut en bok og musikkstykke du vil dele med Nesoddpostens lesere?

-Ja, jeg velger da boken ”En gjenglemt petunia” av Bjørg Vik. Den handler om blomster. Mitt valg av musikkstykke er:  «Vårbrus»  av Christian Sinding som bodde på Blylaget.

Tror du på true love?

-Ja, jeg har i voksen alder truffet en meget omsorgsfull mann. En mann som tenker mer på andre enn seg selv. Som tenker på at jeg skal ha det godt. 

Hva betyr mest for deg?

-Mine fire barnebarn er en velsignelse og nå venter jeg mitt femte. Og personlig er jeg glad å få ha kunnet beholde helsen slik at jeg kan fortsette med hagearbeidet. Er glad for hver dag jeg kan stå opp og stå på mine to bein.

Noen ønsker for fremtiden og Bomannsvikområdet?

-At man beholder stillheten og freden.

 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: