Du er her
Hjem > Forsiden > Kaos i trafikken

Kaos i trafikken

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Det oppsto totalt trafikkaos fra første dag Nordbytunnelen ble stengt. Har noen feilberegnet trafikkbelastningen? Og hvorfor ber Vegvesenet om at vi skal gå over til kollektiv transport når det er tungtransporten som dominerer i de lange køene? Vi på Nesodden må være glade for å ha båten. Bruk den!

Rushtid hele dagen
Vi som av og til må kjøre bil til og fra Nesodden har vanligvis hatt greie kjøreforhold på tirsdager ved 13-14-tiden. Men min tur hjem fra Oslo var ikke grei denne uken, – tvert i mot var kaoset fullstendig. Det er ikke ofte jeg har kjørt fra avkjøringen ved Vinterbro til avkjøringen til Nesodden i en sammenhengende, langsom bilkø. Og trafikken i motsatt retning var like tett.

Tunnel stenges i flere måneder
Statens vegvesen har satt i gang med vedlikeholdsarbeid i Nordbytunnelen og har stengt ett løp. Trafikken sendes i vekslende retning inn i det andre løpet i samsvar med retningen på rushet, mens den øvrige trafikken sendes utenom tunnelen via Nessetveien. Derfor blir vi Nesoddinger innblandet i problemet.

Har veien kapasitet?
Et viktig spørsmål etter to dagers forsøk er: Har vegvesenet tellet antall biler i begge retninger og fått klarlagt at Nessetveien har kapasitet til å klare den store belastningen? For meg så det ut til å være alt for stor trafikk til den smale veien.

Så da en bil fikk motorstans og en annen bil smalt i det midlertidige autovernet inne i tunnelen, ble det full stans inne i fjellet. Da ble det for mye utenfor tunnelen også og i løpet av minutter var det full stans begge veier på Nessetveien.

Det var nok flaks at ikke dette skjedde i rushtiden.

Lange køer
Bilister kunne fortelle om store forsinkelser; en halvtime, tre kvarter, ja opptil en hel time ble de sittende i kø. Mandag hadde en bilist brukt 80 minutter fra Korsegårdskrysset til avkjøringen il Nesodden!

Tungtransporten dominerer
Men vi som satt i køen hadde tid til å observere trafikken og gjøre oss noen refleksjoner. På bilradioen fikk jeg høre at Statens vegvesen hevdet at bilistene ennå ikke hadde funnet andre veier og at flere måtte finne noen å kjøre sammen med eller aller helst bruke kollektiv transport!

Kjære vakre vegvesen: Vi som skal til og fra Nesodden har ingen andre veier, bortsett fra eventuelt å kjøre om Asker eller Drammen og ta Oslofjordtunnelen hjem. Men det må da være litt mye forlangt? Dessuten vil ikke problemet være løst om privatbilistene forsvant denne tirsdag ettermiddagen, for foran meg, bak meg og i endeløs kø mot meg var det tungtrafikken som dominerte. Lastebiler, trailere, kassevogner, – norske og utenlandske. For dem er ikke kollektiv transport noe alternativ.

Til alle som kan: Trafikken i Follo vil bli et mareritt i lang tid fremover, så vi på Nesodden bør la bilen stå. Bruk båten!

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: