Du er her
Hjem > Uncategorized > Overveldende urpremiere på Nesodden: Rødlista

Overveldende urpremiere på Nesodden: Rødlista

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av inger Johanne Norberg≡
Torsdag og fredag sist uke hadde forestillingen Rødlista urpremiere på Tangenåsen ungdomsskole. Førsteklasses teaterforestilling med ung nesoddkunstner. Thea Borring Lande kom hjem med «Rødlista», en forestilling hvor hun selv har skrevet tekst og medvirker.

Rødlista er en forestilling med fire skuespillere som representerer hver sin karakter, en ungdom i femtenårsalderen. Karakterene framstår som ærlige, rå og skremmende, hver i sin egen sårbarhet. I alt det sosiale som foregår på skolen framstår de som svært alene og det gir stykket en egen nerve. Samtidig blir vi invitert inn i ungdommenes «egen hule», vi får et innsyn i hemmelighetene uten å sniklese dagbøkene deres. Stykket har en stor sjenerøsitet i dette at publikum er innviet i de innerste hemmelighetene og de store dramaene som foreldregenerasjonen bare oppfatter bruddstykker av ellers.

Autentisk tekst
I 2014 intervjuet Thea Borring Lande mange femtenåringer og noen i hennes egen generasjon ble dybdeintervjuet om sin egen ungdomstid rundt 1999. Slik er forestillingen halvdokumentarisk fiksjon. Tekstene er autentiske.

Den dramatiske strengen er satt fra første sekund med Sander salamander som framstår som tøff og modig, men som sier, og viser fysisk, at han er sårbar.

Rødlistebegrepet brukes om en liste over arter og hensikten er å beskytte truede arter mot utryddelse. De er mer eller mindre sårbare. Og ikke alltid populære. Men insektene er viktige for artsmangfoldet og balansen i naturen. Insekter som stikker skaper tildels frykt.

Fryktfølelsen er til stede i forestillingen. Stykket presenterer oss for fire ungdommer som kan virke skremmende og som det kan være vanskelig å identifisere seg med, samtidig som vi kjenner igjen alle trekkene hos oss sjøl: Den tilsynelatende innesluttede men allestedsnærværende bassisten som fyller scenerommet med følsom lydkuliss, den flotte, men usikre Jorunn som ikke ønsker allmisser og vennskapssymboler men nære venner, den voldsomt livsbejaende og grensesprengende Sigrid med 80 ungdommer på hjemmealenefest en fredag den trettende. Og altså Sander salamander.

Forestillingen viser oss hvor forskjellig mennesker kan virke utad og hvilken flott kjerne som kan finnes i hver enkelt. Hvert menneske er rødlisteart, -unikt i seg sjøl og verdt å beskytte.

Hvert menneske er enten innenfor eller utenfor og hvor utenfor seg selv er den som framstår som innenfor?

Beæret regissør
«Jeg har fulgt prosessen til Thea som dramaturg helt fra starten. Da jeg ble spurt om å også ha regien følte jeg meg beæret over dette tilbudet. Jeg har jobba hovedsaklig med nye tekster helt siden jeg var nyutdannet, og det er alltid spennende å få være med på en urpremiere. Og det betyr spesielt mye å få instruere et stykke som tar opp temaer som er viktige for folk, og som jeg opplever at når sitt publikum.»

Thea forteller at Rødlista i første omgang skal vises på en rekke ungdomsskoler i Akershus denne høsten, men hun håper på et langt liv for forestillingen.

Som forelder til en ungdom i generasjonen som var 15 år i 1999 mener jeg at den også bør være en foreldreforestilling. Sjøl satt jeg igjen med små og store åpenbaringer etter forestillingen. Forestillingen slipper ikke tak i meg og jeg besøker stadig scenerommet på nytt og får nye tanker og følelser.

Rødlista bør ut til alle aldre og flere teaterscener, som forestilling er den unik for artsmangfoldet i publikums teateropplevelser. Så Thea Borring Lande, Øystein Brager og Akershus teater: Kjør på!

Lykke til!
Rødlista er en av de beste forestillingene jeg har sett i mitt liv og bør sees av fler.


Faktaboks «Rødlista»:

Idè og manus: Thea Borring Lande

Produsert av: Akershus Teater og Thea Borring Lande

Med: Hanne Amalie Smedstad, Modou Bah, Thea Borring Lande og Jo Berger Myhre (musiker)

Produsent: Sandra Sandbye og Thea Borring Lande

Regi: Øystein Ulsberg Brager

Dramaturg: Øystein Ulsberg Brager, Thea Borring Lande og Peder Opstad

Koreografi: Sigrid Edvardsson

Musikk: Jo Berger Myhre

Scenografi: Mie Dinesen

Kostyme: Margrete Eskedahl

Rollene: Jorun (Hanne Amalie Smedstad), Sander (Modou Bah), Sigrid (Thea Borring Lande) og Jo (Jo Berger Myhre)

Passer for: Ungdom

Produksjonsstøtte: Norsk kulturråd – fri scenekunst teater, Fritt ord – prosjektstøtte, Statens kunstnerstipend

Forprosjekter / tekstutvikling / lesninger: Statens kunstnerstipend, Propellen Teater – forprosjekt og lesninger, Norsk Kulturråd – forprosjekt scenekunst, Fond for lyd og bilde – manusutvikling, Dramatikkens Hus – tekstutviklingverksted, Fond for frilansere – støtte til iscenesatt lesning

«Rødlista» er hovedprosjektet i Thea Borring Lande sin 2-årsperiode med Statens Kunstnerstipend for yngre/nyetablerte kunstnere.

Komplett turnéplan finner du her: https://2.ksys.no/turne/1076291


Faktaboks:

Thea Borring Lande (f. Nesodden, 1984) er skuespiller med oppvekst på Nesodden, utdannet ved HiNT (nå: Nord Universitetet) i 2005-08. Hun har hatt store og små roller ved en rekke teatre og i det frie feltet, blant annet Hålogaland teater, Den Nationale Scene, Teater Ibsen, Hordaland Teater, Teater Grimsborken, Oslo Internasjonale Teater og Propellen Teater.

I tillegg jobber hun med egne prosjekter som produsent, dramatiker, researcher og prosjektutvikler. Lande mottok i 2014 2-årig arbeidsstipend fra Statens kunstnerstipend for yngre/nyetablerte kunstnere. «Rødlista» er hovedprosjektet i denne perioden.

Øystein Ulsberg Brager er frilans sceneinstruktør og har hatt regien på stykker som Rødlista ved Akershus Teater, Vildanden ved Sogn og Fjordane Teater, Frankenstein ved Nordland Teater, Et juleeventyr ved Teater Innlandet/Teater Grimsborken, Journey to the East, Krigsfortellinger, Kinder K m.fl. Han er kunstnerisk leder for det internasjonale teaterkompaniet Imploding Fictions som blant annet står bak det Heddaprisvinnende prosjektet Oslo Internasjonale Teater. Øystein tar oppdrag som sceneinstruktør og innen tekstutvikling. Han skriver også for scenen, samt har oversatt flere dramatiske verk til norsk

Akershus teater Den kulturelle Skolesekken: http://www.akershusteater.no/event/rodlista/

Rødlista på facebook:

https://www.facebook.com/rodlista/?hc_ref=ART7MXWrSmTjuMVKgbXs2zwVrx99UhaFlnvE3JxR11eoxddNWzPSB658QWmXVn-osXQ&pnref=story.unseen-section

 

Foto Øystein U Brager

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: