Du er her
Hjem > Uncategorized > Fire nye, men utrygge år?

Fire nye, men utrygge år?

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.


≡Av Tormod Bjørnstad≡
Ved dette Stortingsvalget har både Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti mistet velgere. Men sammen har de allikevel flertall og kan danne regjering. Problemet er at V og Krf ikke vil være støttepartier for FrP. Arbeiderpartiet er valgets store taper og Senterpartiet er vinneren.

På Akershusbenken mistet H en av sine seks representanter, mens Senterpartiet fikk valgt inn en ny. Nesoddens ordfører Nina Sandberg ble valgt inn på Stortinget.

Blåblå seier med liten verdi
Selv om både H og FrP mistet mange stemmer, er dette valget en liten seier for statsminister Erna Solberg, H, og partileder Siv Jensen, FrP. Jubelen sto i taket da det ble klart at de to partiene ikke hadde tapt så alt for mye på å ha sittet i regjering i fire år, og at de kunne ta sikte på å fortsette i regjering.

Men seieren er for liten. Nå har det oppstått en vanskelig parlamentarisk situasjon. Krf vil ikke gi noen støtte til FrP i regjering, og V vil stille sterke politiske krav for å samarbeide med FrP. Kanskje vil V inn i regjering? Problemet er at H og FrP må ha støtte fra både Krf og V for å få en flertallsregjering. Det blir ikke lett å få til det.

Arbeiderpartiet tapte regjeringsskiftet
På den rød-grønne siden er det A som går så kraftig tilbake at det alene ødelegger muligheten for et regjeringsskifte. Partiet mistet stemmer i alle fylkene i landet. Mens SV og MDG gikk frem, har Sp og Rødt gjort brakvalg og doblet sine stemmetall. Rødt kommer inn med en representant på Stortinget for første gang siden Erling Folkvord representerte RV i perioden 1993-1997.

Kanskje får A svi for å ha en vinglete politikk som i stor grad støtter opp om upopulære reformer? Sp har i alle fall fått noen oppsiktsvekkende tall for sine tydelige standpunkter mot bl.a. sentralisering og ulv. På Andøya økte partiet oppslutningen med 870 prosent (!) etter at de protesterte mot nedlegging av Andøya flystasjon.

Det viser hvor viktig det er for partiene å ha lokale saker de kan kjempe for.

Små endringer for Akershus
Valget i Akershus har ingen overraskende resultater. H, FrP og Krf går tilbake. Vinnerne er Sp og Rødt, de mer enn dobler sine stemmetall.

Blant representantene på Akershusbenken er det få endringer. Jan Tore Sanner, H, og Anniken Huitfeldt, Ap, ble gjenvalgt, men H mister en av sine syv mandater; Bente Stein Mathisen mangler ca 4000 stemmer på å bli valgt. Med den store fremgangen kommer Sp inn med ett mandat, Sigbjørn Gjelsvik.

MDG manglet bare 1350 stemmer på å få inn Rasmus Hansson.

Brakvalg for Rødt
På Nesodden har både H og Ap klar tilbakegang og SV går litt frem. Men vinneren er Rødt som oppnår hele 6,3 %. Det gode resultatet skyldes nok at Rødt utrettelig har kjempet mot alliansen i kommunestyret mellom H, Ap og MDG, og R har vært tydelige i sine politiske prioriteringer.

Ved dette valget mister Nesodden sin ordfører Nina Sandberg som sto på tredjeplass for Arbeiderpartiet i Akershus. Hun blir sittende som ordfører frem til det nye Stortinget samles i oktober. Da overtar Truls Wickholm som ny ordfører på Nesodden. Han har sittet på Stortinget siden 2005 frem til nå, blant annet som varamann for Jens Stoltenberg.

I dagene og ukene fremover blir det noen spennende forhandlinger om hvem som skal danne ny regjering.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: