Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Plantevernmiddelet Roundup møter stadig større motstand

Plantevernmiddelet Roundup møter stadig større motstand

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av -reier≡
Det er økende motstand mot glyfosat over hele verden, men i Norge opptrer Mattilsynet som et avskrivningsbyrå av Monsantos lobbyavdeling.

Monsantos varemerke Roundup er verdens mest solgte plantevernmiddel. Glyfosat er det aktive kjemiske stoffet i Roundup. FNs helseorganisasjon WHO kategoriserte i 2015 glyfosat som «sannsynlig kreftfremkallende». Les mer her: https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/livet/2015/03/21/220459/vaer-forsiktig-med-roundup-en-fn-varsler-kreftfare I juli i år satte California glyfosat på en liste over kreftfremkallende stoffer.

Motstand i EU

EU-kommisjonen mener at glyfosat ikke er kreftfremkallende og ønsker å gi godkjenning ti år framover. Kommisjonen baserer seg pussig nok på forskning som er betalt av Monsanto. Nå har motstand internt i EU ført til at kommisjonen ønsker å endre voteringsreglene slik at de får et kvalifisert flertall fra medlemslandene for å forlenge godkjennelsen. Avgjørelsen må skje innen nyttår.

Et borgerinitiativ i EU har nådd godt over en million underskrifter for å forby glyfosat. Og da den tyske forbundsdagen arrangerte en høring om glyfosat, fikk politikerne overrakt en liste hvor over 6700 leger krevde et forbud mot stoffet.

30 000 latinamerikanske leger vil forby glyfosat

I 2015 gikk 30 000 latinamerikanske leger ut med et krav om forbud av glyfosat. Den argentinske legeforeningen Fesprosa uttalte følgende: «I vårt land anvendes glyfosat på mer enn 28 millioner hektar land. Hvert år sprøytes jorda med mer enn 320 millioner liter, som betyr at 13 millioner mennesker er i fare for å bli rammet.» Det er særlig i soyamarkene nord i Argentina at sprøytinga er omfattende.

Mattilsynet: – Glyfosat er et meget veldokumentert plantevernmiddel

Skader på foster og forurensing av drikkevann er to av de negative konsekvensene som flere internasjonale og norske rapporter har påvist. Likevel har bruken av Roundup i landbruket og privathager økt med 300 prosent de siste 20 årene i Norge. Roundup selges i en hvilken som helst dagligvareforretning.

Norge lager vanligvis blåkopi av EU-reglene for sprøytemidler, selv om landbruket ikke omfattes av EØS. Å lese Mattilsynets faktaark om glyfosat er som å lese et propagandaskrift fra Monsanto.

De skriver blant annet: «Glyfosat er undersøkt mht. mulighet for å gi genskader, kreft, reproduksjonsskader og skader på nervesystemet, men ingen alvorlige effekter ble funnet. Det er ikke farlig å ferdes i et område behandlet med glyfosat. Man anbefaler likevel ikke å la barn eller dyr ferdes i området når det fremdeles er vått etter sprøytingen. Er det behandlede området åpent for alminnelig ferdsel, skal det være merket med plakater.»

Faktaarket som ligger på deres hjemmesider, er ikke oppdatert på fem år. Kanskje en sak for det nye nettstedet faktisk.no?

Nesodden kommune brukte Roundup i stor stil langs gang- og sykkelveier. For et par år siden ble dette debattert heftig – hvorvidt det skulle kuttes helt ut eller begrenses. Har kommunen funnet et annet sprøytemiddel som erstatning, eller hva har skjedd?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: