Du er her
Hjem > Bøker > Et lite mord på Oksval

Et lite mord på Oksval

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Nå kommer en ny historisk krim skrevet av Stein Turtumøygard, Et lite mord på Oksval. Her kan du lese om mystiske hendelser på Nesodden i 1936. Den er spekket med spennende og overraskende lokalhistorie. Boken er et must for den som kjenner Nesoddens historie og alle som vil lære mer. Fornøyelig!

Selvstendig bok
I 2015 utga Turtumøygard boken Flaskebekkmysteriet. Den omhandler hendelser på Nesodden under forbudstiden i 1920-årene. Årets bok oppgis å være fortsettelsen på den boken. Men Et lite mord på Oksval står helt på egne ben og kan leses alene.

Tre ting på en gang
Det er en krevende oppgave forfatteren har satt seg. Tre ulike ingredienser skal inngå; fortellingen skal inneholde en kriminalhistorie med en detektiv som skal løse et mysterium, boken skal ha en god porsjon lokalhistorie, men må ikke være belærende eller kjedelig, tvert imot, – fortellingen skal også være spennende.

Dette har forfatteren klart. Boken er godt skrevet, den er underholdende og engasjerer. Spesielt når den kaster frem overraskende lokalhistoriske godbiter.

Ligner kjent populærlitteratur
Fortellingen om det lille mordet på Oksval har en stil og en komposisjon som kan minne om de gamle spenningsbøkene til Sven Elvestad (1884–1934) og Øvre Richter Frich (1872–1945). Fortellingen om amatørdetektiven Carl Bach på Nesodden har mye av sjarmen til hovedpersonene i de klassiske fortellingene om dr. Jonas Fjeld, og detektivene Asbjørn Krag og Knut Gribb.

Bredt persongalleri
Et lite mord på Oksval inneholder et rikholdig og spennende persongalleri. Vi leser om trauste nesoddinger, – både fra arbeiderklassen og det øvre sosiale sjiktet, om utenlandske baroner og diplomatenker, ja, selv kongefamilien trekkes inn i mysteriet.

Spennende fortellinger
Boken består av flere episoder som veves sammen til et mysterium. Plotet, – kriminalgåten, er god, men det er de historiske momentene som det svinger av. Turtumøygard kan få oss til både å nikke gjenkjennende til små detaljene og undre oss over de store fortellingene, – for de er nok ukjente for mange av oss:

Visste du at det har vært væpnet postran på Oksval? Kan den russiske revolusjonære Lev Trotskij ha hatt noe med Nesodden å gjøre? Finnes det et hus som er fraktet fra Oslo til Nesodden i en ryggsekk? Hvorfor tok det 75 år før man ble enige om å bygge kommunehuset på Tangenåsen? Kan det ha vært travløp på Flaskebekktjern? Vet du at Lilleengen fabrikker lagde en italiensk salat mange nesoddinger aldri glemte?

Dette er noen av spørsmålene som boken forteller om. Og mordet nøstes pent opp og brikkene faller på plass, slik de skal i en god kriminalfortelling.

Boken anbefales!

Stein Turtumøygard
Et lite mord på Oksval
Forlaget Faunens Fortellinger
270 sider
kr 200
I salg fra 1. november 2017
www.fortell.net

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: