Du er her
Hjem > Bøker > Mari Tveita Stagrem: Det jeg leter etter finnes ikke her. Kolon forlag 2017

Mari Tveita Stagrem: Det jeg leter etter finnes ikke her. Kolon forlag 2017

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Gunhild Gjevjon≡
Denne boken ble sendt meg fra Kolon forlag med spørsmålet: Er dette noe for Nesoddposten?  Svaret finner du i slutten av denne anmeldelsen.

Dette er en liten bok på 96 sider med lite tekst på hver side. På første side står:

”Jeg var et åpent barn, vendt mot verden. Skyene dreiv mot himmelen, bølgene slo mot svabergene. Barnet blir født med en forestilling om trygghet som en selvfølge. Verden bryter mot dette.”

Noen timer senere legger jeg fra meg boken. Ordene, stemningen og tenåringsvennskapet mellom de to 13- årige jentene som forfatteren forteller om, har berøringskraft. Hovedpersonen i boken  skildrer deres første møte slik…” Badedrakten satt tett over kroppen din, en trettenåring i en voksenkropp, du kunne like godt vært en av foreldrene som en av oss. Du satt på kanten og  hoppet uti, stemmene fra de andre barna slo i veggene, du svømte mot meg.”

”Et tenåringshjerte er hardt på utsiden, men helt mykt inni.”

Setninger som blir gjentatt. ”Et tenåringshjerte er hardt på utsiden, men helt mykt inni.”

” Barnet blir født med en forestilling om trygghet som en selvfølge. Verden bryter mot dette.”

Vi blir også presentert for Sjur og Jan, far og sønn, men kjent med dem blir vi ikke.

Det er lite som er slik det burde i disse unges liv. Fortelleren sier følgende: ”Foreldrene våre skilte seg samtidig i 7. klasse, som om de da kunne tillate seg å la følelsene ta overhånd, følge hjertet og begjære, slippe ansvaret. Som om de hadde vært fanget i noe annet enn seg selv gjennom barndommen vår, som om de endelig var fri”

”Nesten alle jentene i klassen skadet seg selv i løpet av de årene. Tre av tjueåtte ble voldtatt før tiende klasse, ingen overgripere ble dømt”

Fortellerstemmen minnes.  Eller som hun uttrykker det:” minnene banker mot huden.”

Slik jeg leser boken er dette en poetisk fortelling om det å vokse opp, om det vanskelige tenåringslivet og det å bli sviktet av voksensamfunnet/foreldrene.  Men også en utrolig vakker skildring av et tenårings-vennskap og tapet av en venn.

På spørsmålet som Kolon forlag stilte til Nesoddposten i begynnelsen av denne anmeldelsen  er derfor svaret: –Ja, dette er en bok det er verd å lese. En fortelling som bør leses og diskuteres av og med de unge på skolene.

Mari Tveita Stagrim, født i 1989, er fra Nesodden. Hun er en av initiativtakerne til skrivekollektivet A.K.R.O.N.Y.M., og debuterte i 2015 med boka: ”Alle nyanser av sinne.”

Intervju med Mari kommer i en senere utgave av  Nesoddposten.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: