Du er her
Hjem > Forsiden > Einar Haakaas vil skape debatt

Einar Haakaas vil skape debatt

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Inger Johanne Norberg≡
Lokal forfatter og journalist med viktig arbeid

Med boka «Svartmaling. Kriminelle bygger Norge» ønsker Haakaas å skape debatt. Boka anmeldes i dette nummer av Nesoddposten. Mannen bak, Einar Haakaas, er nesodding og signerer boka på Norli på Tangen Sentrum lørdag 14. okober.

Haakaas var tidligere journalist i Aftenposten og skrev om svindel i drosjenæringen i boka «Svindel uten grenser- en reise i svart drosjeøkonomi», skrevet sammen med Kjetil Sæter (Aschehoug 2010).

Prisbelønnet journalist
Haakaas er en prisbelønnet journalist og har fått både SKUP-diplom og Schipsted Journalism Award for sitt arbeid.

Haakaas har også mottatt Stockmans hammer som er en pris opprettet av Stiftelsen Byggfag for varsling og ytringsfrihet i arbeidslivet Haakaas mottok prisen i 2014 sammen med Siri Gedde-Dahl for sitt arbeid for ytringsfrihet og mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon.

Haakaas arbeider nå som journalist og forfatter.

Kriminelle nettverk innenfor legal økonomi
Nesoddposten har snakket med Haakaas og spør hvorfor dette arbeidet er viktig:

«- Vi ser at kriminelle nettverk blir så innvevd i den legale økonomien at de blir en trussel mot vanlig norsk næringsvirksomhet. De kriminelle utkonkurrerer de seriøse bedriftene med lave priser fordi de gjør jobbene «svart» eller utnytter svakerestilte arbeidere på sultelønn fra fattige land. Samtidig ser vi at de samme kriminelle nettverkene fôres med skattekroner gjennom offentlig byggevirksomhet. Det samme skjer med svindel med moms, som tapper statens inntekter. Vi må huske på at de kriminelle pengene investeres i ny kriminell virksomhet. Nav-svindel og annen type kriminalitet skjer parallelt i disse nettverkene. Samlet sett utgjør de en trussel mot velferdsstaten og det tillitsbaserte systemet vi har i Norge.»

Du og jeg er også ansvarlige og myndighetene svikter
Hvilke mål har du med bokarbeidet, kan denne boka endre realitetene?

«- Mitt mål er å skape debatt rundt dette temaet. Jeg har ønsket å vise hvor alvorlig følgene av denne kriminaliteten er. Samtidig vil jeg vise hvordan politikerne svikter og at politi og kontrollorganer snur ryggen til. Her er det jo flere som har et ansvar. Byggherrer og de store entreprenørene burde langt tidligere oppdaget hva slags miljøer de har med å gjøre. Mitt inntrykk er at de bare ser en annen vei når de burde skjønne hva de står overfor. Men det samme skjer jo med privatperson som kjøper svarte tjenester. Vi skal huske på at de kriminelle bygger seg opp ved å jobbe for borettslag, sameier og privatpersoner i starten. Alle har et ansvar for at dette har utviklet seg. Når du får et tilbud om å kutte momsen på en jobb, bør du som privatperson tenke på konsekvensene. Er det sånn vi vil ha det i vårt samfunn? Ønsker jeg å bidra til å smøre kriminalitet

Farlig å ta sjanser under research
Nesoddpostens anmelder ble oppslukt av boka og grepet av en krypende følelse av risiko og utrygghet for forfatteren. Var Haakaas redd under arbeidet?

«- Jeg har egentlig bare fått noen dulgte trusler. Ingenting alvorlig. Men jeg har jo tatt mine forholdsregler under arbeidet. Det farligste er å ta sjanser under researchfasen når noen kan stoppe deg eller stikke kjepper i hjulene. Når ting er publisert, beskyttes du på et vis av at alt er offentliggjort. Samtidig skal man huske på at også kriminelle tenker rasjonelt. De tenker kost/nytte. Derfor er det stor risiko, men lite å tjene på å true meg.»

Boka er positivt mottatt
Hvordan opplever du mottakelsen av boka?

«- Svært positivt. Mediedekningen har vært enorm, og det er tydelig at jeg har truffet noe vesentlig. Jeg har avtaleboka full med foredrag langt ut i neste år. Samtidig er det utrolig hvor passive politikerne har vært. Alt tyder på at det er en offentlig handlingslammelse overfor problemet med kriminelle nettverk. De har ikke skjønt alvoret i en ny virkelighet som har kommet med det globaliserte arbeidsmarkedet de siste 15 årene. Jeg ser jo at kontrollorganer som Arbeidstilsynet helst ikke vil se problemet

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: