Du er her
Hjem > Forsiden > Historielagets tur langs To-øyene

Historielagets tur langs To-øyene

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Søndag 8. oktober var 50 turgåere med på Nesodden historielags vandring langs To-øyene som eksisterte for 11.000 år siden.

≡Av Arild Drolsum≡
Starten gikk fra Alværn ungdomsskole med Stein Turtemøygard som dyktig turleder, og vi skulle opp på østsiden av Tomåsen på cirka 190 meter, der vannkanten var for 11.000 år siden. Her lå de høyeste stedene på Tomåsen som øyer i et kjempestort sjøområde. Lenge trodde man at Nøstvedtkulturen var den eldste bosetningen rundt blant annet Bundefjorden. Kulturen har sitt navn fra Nøstvedt gård i Ås og regnes fra 7.000 år til 4.800 f.kr. Men senere funn har vist at det har vært bosettinger her 8.000 år f.kr. Høsten 2001 ble det blant annet funnet en 8.000 år gammel steinalderboplass ved Granholtkrysset. Her ble det i alt gjort 735 funn, spesielt mye matrester. En informasjonstavle om dette er satt opp ved funnstedet. Men så ble det for bare et par år siden funnet flintrester på østsiden av Bundefjorden i ca. 190 meters høyde, der strandlinjen var for 11.000 år siden. Altså har det måttet bodd mennesker her på den tiden. Men arkeologene lurte selvsagt på om folket fra øst kunne ha klart å komme seg over det store sjøområdet for å utforske To-øyene. Dermed tok de turen til disse øyene, og der fant de på dette fredede området, etter kort tid fire flintrester.

På turen snakket ikke bare Stein om de spennende To-øyene, men ga deltakerne også mye annen lokalhistorie, blant annet bakgrunnen for Toveien, torvutvinningen på Tomåsen og Nesoddens kinesiske mur.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: