Du er her
Hjem > Bøker > Nobelprisen i litteratur gikk i år til KAZUO ISHIGURO. Her er anmeldelse av hans bok: «Gå aldri fra meg».

Nobelprisen i litteratur gikk i år til KAZUO ISHIGURO. Her er anmeldelse av hans bok: «Gå aldri fra meg».

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Inger Andersen≡
DEN SLIPPER DEG IKKE !

Den unge kvinnen Kathy H. er i begynnelsen av tredveårene. Hun forteller at hun har vært omsorgsperson i nesten tolv år, og at donorene hun tar seg av, som oftest klarer seg svært bra. Dessuten var hun så heldig å få sin utdanning ved den velrenomerte kostskolen Hailsham, noe andre omsorgspersoner tydeligvis misunner henne.

Vi skjønner vi er i England, tiden er nå – eller om noen få år. På vei til å ta seg av en ny donor, begynner hun å tenke tilbake og minnes – skoledagene, vennene Ruth og Tommy, lærene, formynderne….. . Og hun forteller sin livshistorie. Langsomt avdekkes historien, men noe uroer oss, og uroen vokser og vokser. Tilsynelatende fortelles det om små og store begivenheter i helt vanlige hverdager gjennom en barndom og ungdom. Men det er så mye vi som leser ikke helt forstår.

Alle disse barna som bor på Hailsham, de bor her hele året, ingen foreldre kommer for å hente ved skoleferiens begynnelse. De reiser knapt nok utenfor skoleområdet i det hele tatt. Og disse donorene den voksne Kathy snakker om på de føste sidene i boka, hvem og hva er de egentlig? Og hva er en ”omsorgsperson”? Og hvorfor blir det så mye strid omkring et kunstprosjekt en av lærerne setter i gang?

Forfatteren lar Kathy fortelle sin historie til oss som om vi vet alt dette, og skaper dermed en spenning i kontrast til en lavmælt fortellerstil. Og det er en hjerteskjærende historie forfatteren Ishiguro avdekker gjennom Kathy H.’s øyne og ord. Dette handler om kjærlighet og vennskap, men først og fremst om de muligheter som moderne medisin og teknologi åpner for, og om dem som på en eller annen måte – og helt uten skyld – rammes av de samme mulighetene.

Ishiguro ble født i Japan i 1954, kom til Storbtitannia med familien i 1960, og bor i London. Flere av bøkene hans er oversatt til norsk, nevner bare ”Resten av dagen”, som ogå er filmet. Med ”Gå aldri fra meg” har han skrevet en bok jeg aldri kommer til å glemme

https://www.nrk.no/kultur/kazuo-ishiguro-far-nobelprisen-i-litteratur-1.13720274

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: