Du er her
Hjem > Bøker > Norges svartmales. Kriminalitet i byggebransjen lønner seg.

Norges svartmales. Kriminalitet i byggebransjen lønner seg.

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Politiets maktkamp, politikernes uenighet og manglende kontroll gir kriminelle fritt handlingsrom. Hvorfor lese krim når dokumentaren til gravejournalisten Einar Haakaas er mer spennende? Og lærerik. Svartmaling beskriver hvordan kriminelle bygger Norge, -bokstavelig talt.

≡Bokanmeldelse: Av Inger Johanne Norberg≡

Svartmaling. Kriminelle bygger Norge

Forfatter: Einar Haakaas
Veil. pris: Kr 379,00
ISBN: 9788248920489
Kagge forlag 2017

Norske stat finansierer kriminelle
Fortellingen om hvordan dine skattekroner går rett i lomma på albanske kriminelle som opererer tilnærmet fritt innenfor norsk byggebransje. Nettverk som svindler oss for skatt og avgifter. Penger som hvitvaskes og sirkulerer i kriminell handel eller brukes til personlig luksus. Og vi vet ingenting, -så langt.

Firmaer pusser opp på oppdrag fra den norske staten både Kripos lokaler, Eidsvollbygningen, Skattedirektoratet, Forsvarsdepartementet, regjeringskvartalet, skoler, kirker og et mangfold av offentlige bygg. Og unngår deretter betaling av skatter og avgifter til den norske staten. Hvordan er det mulig?

Haakaas har lagt et nitidig arbeid til grunn. Hans egen database består av en halv million sider, samlet gjennom årelangt arbeid ved tastaturet, i rettsaker, i arkiver, undersøkelser og intervjuer, systematisering av informasjon og reiser på Balkan med vanskelig arbeidsforhold.

Falsk ID
Fra første side presenteres vi for mannen som kommer fra Albania vi Italia til Norge med falsk ID, får personnummer, skattekort og oppretter eget firma med bankkonto. Deretter jobb på Statdministerboligen.

Med utgangspunkt i tilsynelatende legale firmaer og underleverandører som eies av personer med falsk ID og utnytter de svakeste av oss til hvitvasking. I stor stil.

Fortalt i korte kapitler med spennende historier om alenemødre som er ofre for kyniske kriminelle, mafiatilstander som går rett i hjertet på norsk byggebransje via malerbransjen, luksusboliger i Kosovo og beskrivelser av norske myndigheters unnlatelser med unntak av Skattedirektoratet og Hedmark politidistrikt.

Ikke sosial dumping, men mafia
I Norge har det blitt arbeidet mye mot sosial dumping, noe som et flertall av innnbygere er motstander av.

Bildet som tegnes i boka av arbeidslivskriminalitet er mer alvorlig og omfatter mye mer enn HMS, sosial dumping og arbeidsmiljø. Det er kriminell virksomhet som utnytter enkeltmennesker, utnytter systemet og finansierer ny og mer alvorlig kriminalitet.Det er arbeidslivsmafia.

Kriminalitet gjort mulig med utvidelsen av EU med flere medlemmer fra Europa i 2004 samt EUs regime for fri vandring av arbeidstakere og tjenester. Dette i kombinasjon med unnlatelser fra politiets side, uenighet mellom politikere og et ikkefungerende kontroll- og tilsynssystem.

Lett og ubyråkratisk kriminell virksomhet
Det er ikke bare mulig, men svært lett å svindle:

Det opprettes et firma XX/AS. Firmaet får oppdrag som underleverandør. Firmaet utfører jobben men betaler ikke skatter og avgifter fordi de tilsynelatende har satt oppdraget ut til nok en underleverandør, YY/AS.

Firma XX/AS blir fakturert på papiret (fiktiv fakturering) av firma YY/AS. Firma YY/AS har ingen ansatte men mottar oppgjøret. Når pengene (lønn og penger som skal dekke skatter og avgifter) står på konto, blir pengene tatt ut i kontanter av stråmann.

Pengene leveres fra stråmann til eier av firma XX/AS. Eier betaler arbeiderne lønn. Pengene som skulle dekke skatter og avgifter går rett i lomma.

Firmaene og arbeiderne er registrerte med falske ID.

Avkoblende og viktig dokumentar
Boka er skrevet i en enkel, pedagogisk form som gjør den lett å lese. Fakta presenteres i en balansert blanding av menneskesjebner og system.

Historiene som fortelles er grundig dokumentert og så rystende at boka som helhet er vanskelig å legge fra seg.

Den tidligere gravejournalisten i Aftenposten, nå gravejournalist og forfatter, Einar Haakaas har kommet med en svært viktig bok.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: