Du er her
Hjem > Bøker > Praktbok om byen vår

Praktbok om byen vår

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Truls Aslaksby har skrevet en morsom, lærerik og vakker bok om hvordan byen vår, Oslo, eller Christiania som den het, vokste frem fra dansk provinsby til Norges hovedstad. På hundre år, mellom 1800 og 1900, fikk byen 20 ganger så mange innbyggere, – en utrolig vekst og en spennende historie. Boken er årets julegave!

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Hvordan og hvorfor
Boken Slik ble det forteller bebyggelseshistorien, dvs. hvordan bebyggelsen vokste frem med fattige forsteder, leiegårder, fabrikker, kirker, skoler, villaer og praktfulle forretningshus.

Hvorfor ble det som det ble? Boken forklarer hvordan økonomi, spekulasjoner, bygningslover, reguleringsvedtak, fattigdom, rikdom og smak og behag styrte utviklingen.

Erfaren forfatter
Truls Aslaksby er født i Oslo i 1943 og vokste opp ved Vestkanttorget i en liten leilighet med delt toalett i trappen. Aslaksby er dr. philos i kunsthistorie og har arbeidet som førsteantikvar hos Byantikvaren i over 20 år. Det er ingen tvil om at han kjenner byens historie svært godt. I de siste seks årene har han bodd på Nesodden.

Morsom lansering
Boken ble lansert tidlig i oktober med et arrangement på Oslo Bymuseum. En stor skare interesserte tilhørere fikk høre en engasjerende samtale mellom forfatteren og Oslos byantikvar Janne Wilberg. I samtalen fortalte Aslaksby at han ikke bare ville fortelle om byens vakre bygninger, men også løfte frem det jevne og det stygge.

– Du maler med bred pensel, bemerket Wilberg. – Ja, jeg kunne ikke ta med alt, det ville bli så mye at det hadde blitt uhåndterlig, svarte Aslaksby. Deretter dukket de ned i fortellingen om hvordan murbyen vokste frem, hvilken rolle staten hadde i byens vekst, leiegårdene og arbeiderboligenes fremvekst, hvordan fabrikkbygningene ble «importert» fra England og Tyskland og hvordan Oslos sentrale deler i 1890-årene ble dekket av leiegårder i fire etasjer.

Spennende tekst
– Ta boken i små porsjoner, så innholdstung er den, skriver forfatteren i innledningen. Jo, boken er stappfull av lærerike beskrivelser, men også av interessante, overraskende og morsomme små fortellinger. Den er skrevet i en lett stil, med tørrvittige kommentarer, og blir derfor ikke kjedelig.

Fantastiske bilder
Slik ble det er utrolig flott illustrert, – det gjør boken til en storartet bok for «kaffebordet»! Det er gøy å bla i boken, nesten på hver eneste side er det interessante illustrasjoner. Har du for eksempel sett bilder av Restaurant Hasselbakken på St. Hanshaugen? Den så imponerende ut, synd at den brant ned i 1936. Hva med basaranlegget nedenfor Victoria Terrasse, husker du det? Basarene ble dessverre revet midt i 1960-årene. Da forsvant de små verkstedene, butikkene og de offentlige saltvannsbadene.

Boken er også full av gamle kart, så ta frem et forstørrelsesglass og kos deg. Ikke alle bildene er gamle, forfatteren har vandret rundt med kamera og tatt svært gode bilder av hvordan mange bygninger ser ut i dag. Det er også spennende motiver.

En bok for oss alle
De fleste av oss som bor på Nesodden har et nært forhold til Oslo. Noen er født og oppvokst der, mange har arbeidet der, og vi drar dit for å handle og gå på restaurant, teater eller konserter. Vi kjenner byen slik den er i dag, men vi vil ha stor glede av å kjenne litt til byens historie.

Truls Aslaksby har laget en imponerende bok! Morsomt er det også at nesoddingen Bjørg Omholt har stått for en usedvanlig lekker layout.

Jeg anbefaler boken på det varmeste!

Truls Aslaksby
Slik ble det
Ad Notam forlag
258 sider, stort format
kr 398
Boken er i salg

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: