Du er her
Hjem > Hovedoppslag > Ikke ta all maten min!

Ikke ta all maten min!

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Arild Drolsum
Høsten er for mange å få fjernet alt løv rundt i hagen, men det enkleste er å la hagen stå for høstryddingen selv og la bladene ligge der de faller. Gressklipp og løv fra hagen er lett nedbrytbart organisk materiale og trenger ikke komposteres før bruk. Moderate mengder løv i bed og rabatter vil som regel være borte til våren. I plenen vil små kappede blad (etter en omgang med plenklipperen) gi ekstra humus til jorda og god mat til meitemarken. Meitemark, bakterier, sopp og millioner av små organismer sørger for å bryte ned det organiske materialet og gjøre humusstoffene tilgjengelig for plantene. Jord med mye humus, er levende. Mikrolivet og meitemarkens aktivitet sørger for å frigjøre næring, slik at den blir nyttbar for plantene. I tillegg graver marken ganger og drar visne blad og plantedeler ned i jorda og bidrar på den måten også til mer luft. Alt dette øker også jordas evne til å holde på vann.

Hvis du er for flittig til å holde orden i i hagen, og systematisk fjerne alt organisk materiale og dessuten fjerner alt gressklipp når du klipper plenen, så vil det føre til at jorda langsomt blir utarmet. Det hjelper da ikke hvor mye du gjødsler. Hvis jorda ikke inneholder noe humus, vil den død og plantene vil mistrives.

Så tenk litt på meitemarken når hagen nå skal klargjøres for vinteren. De vanlige markene hos oss lever hovedsakelig i de øvre lagene av jorda. Men i ekstrem tørke og om vinteren, kan de grave seg ned til 1-2 meters dyp. Meitemarken er helt klart hageeierens beste venn, så vi får ta godt vare på den. La oss gjøre alt for at den får en god vinter.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Ikke ta all maten min!

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Arild Drolsum
Høsten er for mange å få fjernet alt løv rundt i hagen, men det enkleste er å la hagen stå for høstryddingen selv og la bladene ligge der de faller. Gressklipp og løv fra hagen er lett nedbrytbart organisk materiale og trenger ikke komposteres før bruk. Moderate mengder løv i bed og rabatter vil som regel være borte til våren. I plenen vil små kappede blad (etter en omgang med plenklipperen) gi ekstra humus til jorda og god mat til meitemarken. Meitemark, bakterier, sopp og millioner av små organismer sørger for å bryte ned det organiske materialet og gjøre humusstoffene tilgjengelig for plantene. Jord med mye humus, er levende. Mikrolivet og meitemarkens aktivitet sørger for å frigjøre næring, slik at den blir nyttbar for plantene. I tillegg graver marken ganger og drar visne blad og plantedeler ned i jorda og bidrar på den måten også til mer luft. Alt dette øker også jordas evne til å holde på vann.

Hvis du er for flittig til å holde orden i i hagen, og systematisk fjerne alt organisk materiale og dessuten fjerner alt gressklipp når du klipper plenen, så vil det føre til at jorda langsomt blir utarmet. Det hjelper da ikke hvor mye du gjødsler. Hvis jorda ikke inneholder noe humus, vil den død og plantene vil mistrives.

Så tenk litt på meitemarken når hagen nå skal klargjøres for vinteren. De vanlige markene hos oss lever hovedsakelig i de øvre lagene av jorda. Men i ekstrem tørke og om vinteren, kan de grave seg ned til 1-2 meters dyp. Meitemarken er helt klart hageeierens beste venn, så vi får ta godt vare på den. La oss gjøre alt for at den får en god vinter.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: