Du er her
Hjem > Dokumentar > Intervju med Gianluca Iumiento, leder for skuespillerutdannelsen i Oslo (Khio)

Intervju med Gianluca Iumiento, leder for skuespillerutdannelsen i Oslo (Khio)

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

Gianluca Iumiento, førsteamanuensis og leder for skuespillerutdannelsen i Oslo ved KhiO, er i ferd med å fornye måten skuespillere lærer å bli gode skuespillere på. Det pedagogiske verktøyet han bruker for å lykkes med det kalles interaksjonsteknikk.

Nesoddpostens utsendte går forbi en ung mann som sitter ved utgangen til  plassen foran Tangensenteret. Han er konsentrert om mobilen sin, sender tydeligvis  en melding. Er ganske sikker på at det er han jeg skal intervjue. Hvorfor? Vet ikke, for han ser ikke spesielt italiensk ut, men det er noe ved konsentrasjonen og energien som omgir ham. Og det stemmer. Vi går på Baker Nordby, kjøper kaffe og setter oss ved et av utebordene.  Intervjuet kan begynne. 

– Jeg er 34 år og født i Livorno i Toscana, sier Gianluca. – Min skuespillerutdannelse tok jeg ved den statlige filmhøyskolen Centro Sperimentale di Cinematografia i Roma. Den eldste filmskolen i verden. De fleste filmskoler er etablert etter denne italienske modellen. Jeg var 20 år da jeg etter første forsøk kom inn ved skuspillerstudiet.  Hadde egentlig tenk å søke på regi- og skrivekunststudie, men var for ung i følge opptakskravene til skolen.  Men da jeg var ferdig utdannet ble det likevel mest jobbing med manus og regi. Det er kanskje grunnen til at jeg har fått så mange muligheter, det at jeg nettopp har beveget meg over fra å jobbe som skuespiller til å arbeide med regi. Forståelsen for å arbeide med skuespill/skuespillere mener jeg ligger i å vite hva det betyr å «stå der». 

 Gianluca tar seg litt kaffe. -At jeg har etablert meg her i Norge kommer av at det gikk en norsk jente i klassen under meg på filmhøyskolen, fortsetter han. – Så da ble det true love. Min kone Maria (Maria Sand skuespiller og forfatter) bodde først litt i Italia, så litt frem og tilbake for så å bestemme oss for å bo fast i Norge. Det var i 2009. Jeg hadde da begynt å få tilbud om undervisningsjobber i kunstinstitusjoner og lage festivaler. I 2012 ble jeg leder for skuespillerutdannelsen i Oslo.(Khio) Og jobber nå innen både film og teater både i Norge og i utlandet. 

Gianluca Iumiento  har jobbet som skuespiller, regissør, dramatiker og pedagog. Han begynte å spille både i teater og film, og har blant annet hatt en større rolle i en av Paolo Virzis filmer. Og har jobbet mye bak som foran kamera.

Ingen dårlig CV det der, tenker intervjueren. Og for de som lurer, intervjuet foregår på norsk. Et språk Gianluca mestrer godt.

rsaken til at vi har valgt å bo på Nesodden skyldes at foreldrene til kona flyttet til Nesodden i 2007, fortsetter han, – vi var mye der og likte oss godt. Så i 2015 kjøpte vi også hus på Nesodden. For meg, som er oppvokst ved havet, i en småby i Italia, er det å være nær vann og ren natur som å komme tilbake til barndommen. I tillegg kommer at det er kort vei til Oslo og en god Steinerskole som ungene trives i. Flere i familien og venner av oss har også flyttet hit. Det er blitt rene storfamilien. Gianluca smiler stort og tar seg en slurk cappuccino. Tydelig fornøyd med familiens livssituasjon. -Men, fortsetter han, – savner vel noen flere fine utesteder, flere muligheter for å lade el-bil. Og søppel systemet har også potensiale for forbedring.

Kan du si hvorfor du valgte å bli skuespiller?

-Det er mange innganger til skuespillerfaget, sier han, og er ivrig nå.  – Det er mange måter å  være performative  på. Jeg har valgt å fokusere på den delen av jobben som har med  menneskelige samspill å gjøre, hvordan det utfolder seg. Har laget øvelser for å trene i forskjellige aspekter av dette.  Hva som for eksempel kan skje når vi er sammen med mennesker i et rom. Det jeg kaller romstrategier. Konsekvensene som springer ut av dette samspillet, som kan være alt fra invadering, avvisning, inkludering mm. Jeg jobber med å  bevisstgjøre og få skuespilleren i å se sine egne preferanser både i det private og på scenen. Lærer dem å utvikle muligheten til å handle i møte med andre mennesker på scenen.

Og bare så det er sagt, Gianlucas interaksjonsteknikk er faktisk i ferd med å bli et fenomen blant unge skuespillere og regissører i Norge. I denne forbindelsen nevner Gialuca at det i 2012 ble etablert en skuespillerfestival som heter: Oslo International Acting Festival. Neste år er det fjerde gangen festivalen avholdes,  der mange kunstaktører er med. www. oslo@cityfestival.com . En festival som har fokus på forskning og fordypning i skuespillerfaget

Vi spiller alle våre roller. Mener du at god teaterkunst kan gi oss mennesker større innsikt og forståelse i egne liv?

-Ja, teaterkunst er en øvelse i livet. Hvor vi øver oss i å være mennesker. Der vi kan forstille oss å være annerledes, ta andre valg.

Hvilke rolle mener du at f.eks politikere spiller eller burde spille?

-Problemet med politikk er at det er blitt en meget pragmatisk og triviell aktivitet. Ofte ser man bare nakken når man vil snakke om hele kroppen. Og i stedet for å snakke om verdier, som er vårt kompass når det gjelder hvor vi vil som samfunn,  så ser de ofte den raskeste løsningen og kanskje ikke den mest langsiktige.  Uten konsekvenstenkning hvor beveger vi oss da? Og som sagt så bør politikk handle om verdier. Politikerne må tenke konsekvenser, ikke gå for kortsiktige løsninger. Se helheten ut fra et verdisyn. I den sammenheng må vi velgere også gjøre vår rolle. Hjelpe politikerne i å fokusere på det som er viktig. 

Forskjeller og likheter mellom Norge og Italia når det gjelder synet på teaterkunst? Hvordan den finansieres og utøves.

-Forskjellen er at Italia er et meget korrupt land der politikken er innblandet i alt.  Også i kunsten.

Har du ett favorittstykke innen teaterkunsten?

Her kommer svaret kontant og uten tvil. – ”Måken” av Tsjekhov. – Det er fordi Tsjekhov i dette teaterstykket viser hva narsissisme er. Og slik jeg ser det, hva et kapitalistisk samfunn kan utvikle seg til å bli. For narsissismen hindrer mennesket i å tenke kollektivt, i å være med å redde planeten.

Ønsker for fremtidens teater?

-At teateret i større grad dehierarkiseres. At makthierarkiet i teaterbransjen bygges ned. 

Har du noen drømmer om teatervirksomhet på Nesodden?

-Ja, jeg mener Nesodden burde kunne utvikle et småregionteater. Et lokale der det produseres teaterforestillinger som skal turnere i nærkommunene.

 -Yes, nå er det journalistens tur til å bli ivrig. – Som i teaterets barndom, utbryter jeg, –  en omreisende teatertrupp som spiller sine teaterstykker for beboerne i kommunene der narren kommer med sine visdoms ord.

 Hobbyer?

-Jobben er hobbyen min og så elsker jeg fotball. Favorittlaget mitt er Juventus.

Hva betyr mest for deg?

 -Mine to barn. De kan ikke måles opp mot annet. Da jeg ble far var opplevde jeg et fokusskifte, noe utenfor meg selv betydde så mye at jeg var nødt til å legge mine egne behov til side. Det er viktig å erfare, tror jeg.  

Tror du på True Love?

-Ja!

Og da er vi kommet til hvilken bok og film du vil anbefale for Nesoddpostens lesere?

 -Når det gjelder bok er mitt forslag: ”Empire” av  Toni Negri. En meget god fagbok som analyserer post-marxismen. Filmen jeg vil anbefale er: ”Il Divo” av Paolo Sorrentino. En forfatter som klarer å fortelle en nesten umulig politikerbiografi som han mestrer å nå et internasjonalt publikum med.  En film som forteller mye om hva maktpolitikk kan føre til.

 Hva er ditt forhold til religion?

-Jeg er katolikk, et troende menneske. Tror vel at alle mennesker har behov for åndelighet, for et spirituelt språk.

Og så ringer kona til Gianluca, intervjuet har tatt lenger tid enn vi begge hadde antatt. Men i godt selskap går tiden fort. Og denne nesoddingen har det vært verd å bruke tid på. Heldig er Nesodden som har så mange resurssterke og interessante personligheter.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: