Du er her
Hjem > Forsiden > Halloween og gresskar

Halloween og gresskar

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Arild Drolsum≡
Tirsdag er vi igjen klare for en omgang med ”Knask og knep”. Det er Allehelgensaften, på engelsk Halloween. Markeringen av denne kvelden er egentlig en kristen skikk som har utviklet seg til en ikke-religiøs feiring. I følge tradisjonen er skillet mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverdenen nærmest usynlig på halloween. I Norge startet feiringen rundt år 2000, drevet frem blant annet av påvirkning fra amerikansk kultur. Foruten at vi pynter oss med gjenstander som symboliserer døden og svart magi, er det også vanlig å bruke ekte symboler for høst og grøde. Dette gjelder særlig gresskar, helst med utskåret ansikt. Og så lager vi gresskarlykter, som har sin bakgrunn i ”Stingy Jack”, en irsk legende som lurte djevelen flere ganger. Da han døde kom han verken til himmelen eller helvete. Djevelen ga han imidlertid et kullstykke slik at han kunne se i mørket. Jack puttet det inn i en utskåret turnips, som han brukte som lykt. Derfor blir gresskarlykter kalt ”Jack O’lantern” (Jack of the lantern).

Over hele verden har menneskene bygd opp samfunn etter et ”rang og verdighet”-prinsipp. Dette er den føydale pyramiden. Helt konsekvent finner vi det samme hierarkiske prinsippet overført til dyre- og planterike. I vår kultur er ørnen fuglenes konge og løven dyrenes. Men hvem er konge over grønnsakene og eneveldig keiser i hagen? Han heter Cucurbita på latin, på norsk gresskar, på engelsk pumpkin. Det er flere forhold som gjør gresskaret så spesielt. Det er grensesprengende på flere områder. Det har et vanninnhold som er høyere enn hos de aller fleste frukt- og grønnsakslag, opptil 97%. Og så er veksten under optimale forhold ganske eksplosiv. Verdensrekorden i gresskardyrking var i følge Guinness’ rekordbok i 1981 på 223,8 kg. I 1994 var rekorden blitt 375,1 kg. Men nå har de klart å dyrke frem et gresskar på nesten 1.000 kilo!

Nå i forbindelse med Halloween kjøper vi over 200.000 gresskar. Om noen av disse blir omgjort til syltet gresskar til middagsbordet utover vinteren, gresskarpai eller gresskarsuppe vet jeg ikke, men de skaper i hvert fall mye oppmerksomhet på tirsdag. God feiring!

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: