Du er her
Hjem > Uncategorized > Kommunebudsjettet: Interne forhandlinger eller åpen debatt?

Kommunebudsjettet: Interne forhandlinger eller åpen debatt?

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
I kommunebudsjettet legges rammene for skoler, barnehager, sykehjem og kultur. Det er bare politikerne som behandler kommuneøkonomien og ingen spør hva innbyggerne mener. Men budsjettet angår oss alle, – vi trenger åpne høringer og en ny demokratisk debatt.

Nå skal budsjettet vedtas
Har du satt deg inn i rådmannens budsjettforslag for 2018 og økonomiplanen for 2019–2021?

Nå foregår debatten i partiene. I november – desember vil forslaget bli behandlet politisk.

Hva skal pengene våre brukes til?
Budsjettet setter rammene for kommunens arbeid neste år og de tre følgende årene. Der står det hva som skal vektlegges, hvilket omfang og hvilken kvalitet de kommunale tjenestene skal ha, og hvordan kommunens penger skal disponeres.

Vet du når det skal bygges nye barnehager? Og hvor? Hva med skoler? Sykehjem? Dette er viktige spørsmål for mange av oss.

Tungt å lese
Budsjettet er omfangsrikt og vanskelig å forstå. Derfor er det vanskelig å få til en bred debatt.

Tre ukers behandlingstid
Hvis du leser ordførerens orientering om hvordan budsjettet skal behandles, vil du se at det bare er politikerne som skal jobbe med det. Det finnes ingen åpne møter.

Alle partiene møtes om budsjettet i formannskapet 22. og 29. november. Flertallet vil da vedta en innstilling som kommunestyrets skal behandle to uker senere.

Ingen debatt
Arbeidet foregår blant et fåtall politikere i de enkelte partiene. De jobber med rådmannens forslag på sine partimøter. Kanskje møtene er åpne for publikum, men det er vanligvis ikke særlig stort besøk.

Alle innbyggere kan sende sine innspill til ordføreren eller partiene, men det er ikke mange som gjør det. Og noen debatt blir det i alle fall ikke.

Partipolitisk drakamp
Enkelte partier tar kontakt med hverandre og forsøker å finne enighet om budsjettposter. Av og til fremmer flere partier et felles forslag.

Spørsmålet er hva Høyre og Arbeiderpartiet gjør. Sammen har de et politisk flertall som feier alle andre av banen. Nå venter vi spent, blir de enige om budsjettet i år? I så fall har ingen andre forslag noen særlig betydning.

Lite å lære uten debatt
Det er lite å lære av en intern politisk behandling. Under møtene i formannskap og kommunestyre er taletiden begrenset og debatten ofte svak. Argumentene forsvinner når sekundene tikker unna. Det blir bare vedtakene politikerne klasker hverandre i hodet med.

Det er det lite å lære av.

Hvorfor vektlegger et parti noe? Hvilke argumenter er avgjørende?

Hva mener «folket»?
Politikerne har ingen peiling på hva innbyggerne mener om budsjettet. Men «folk på gata» har meninger om barnehager og skoler, skoleveier, buss- og båtruter, boligbygging, sykehjem og legevakt, arbeidsplasser, kultur og hvordan kommunen skal se ut i fremtiden.

Det er innbyggernes stemmer vi gjerne skulle høre, – for det kan vi lære av.

Åpne folkemøter?
Det finnes ingen medier som kan gi plass for en bred kommunepolitisk debatt. Derfor trenger vi møter der administrasjonen og politikerne bør delta, men der innbyggerne er viktigst. Tenk deg tre–fire åpne møter der budsjettet og økonomiplanen presenteres og diskuteres. Det ville være gøy!

Slike debatter kunne vi lære noe av. Interne, hemmelige politiske drakamper lærer vi ingenting av. Kommunebudsjettet angår oss alle. Men uten forståelse vokser bare rådløsheten.

Vi trenger en ny demokratisk behandling av kommunebudsjettet. Kan ordfører Truls Wikholm bidra til det?

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: