Du er her
Hjem > Kultur > EKKO - Musikkspalten > Dagens musikk #77

Dagens musikk #77

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Tore Svein Olsen≡
Så er det fredag igjen. Her hvor jeg befinner meg akkurat nå er det forholdsvis varmt. Jeg lengter i øyeblikket ikke tilbake til Nesodden, med dens mange problematiske politikere som ikke vet hva som er best for halvøya vår. Nei, nå var jeg stygg! Det ser til og med ut til at nytt kjøkken på Nesoddtunet blir noe av! I alle fall har Amta sagt (20/10) at «Nå blir det nytt kjøkken på Nesoddtunet sykehjem!» Jeg får si som de sa i X-files – ‘jeg tror det ikke før jeg får se det!’ Derfor var det vel bra og åpne kveldens kavalkade med kjenningsmelodien til nettopp denne TV-serien.

Mens vi nå er i gang med kjenningsmelodier, hvorfor ikke ta med en til? En av Norges mest sette TV-serier (jeg så bare noen av de første episodene) er Hotell Cæsar. Vignettens bakgrunn har fra sesong 1-20 og fra halvveis ut i SESONG 25 til dags dato vært prydet med diverse hotellrelaterte personer som stuepiker og pikkoloer, og andre gjenstander som ellers kan forbindes med serien. Og her er versjonen av kjenningsmelodien fra høsten 1916. Den antagelig komponert av Anders Neglin og/eller Magnus Beite, men dette er usikkert.

Her er enda en vignett, fra en serie som fortsatt går i reprise på nrk1 – tro det eller ei. Horst Tappert (rollefigur Stephan Derrick), den tyske skuespilleren med bakgrunn fra Nazi-Tyskland.  I 1940 ble han innkalt til militærtjeneste som luftvernsoldat og ble i 1943 overført til en Waffen SS avdeling under Totenkopf som Panzergrenader/antitanksoldat, der han senere avanserte til løytnant. Han ble alvorlig såret på østfronten og tilbrakte en lang stund på mange feltsykehus og senere på sykehus i Tyskland, noe som var grunnen til at han også overlevde krigen. Hans Derrick var imidlertid meget populær her til lands i sin tid, og sammen med Fritz Wepper (rollefigur Harry Klein) og Willy Schäfer (rollefigur Willi Berger) ble trioen kjent over hele verden. Derrick har i serien tjenestegraden Kriminal-oberinspektor og Oberinspektor, selv om disse gradene gikk ut av bruk i det bayerske politivesen i henholdsvis 1972 og 1975. ‘Harry, fahr schon mal den Wagen vor’. Vignetten er skrevet av Les Humphries, og her er den med Les Humphries orkester.

Tja, det er mye vignettmusikk – og det finnes utallige eksempler på vignetter som vi gamekara har hørt i årevis. Her er en til som passer bra her jeg sitter og ser utover sjøen. Komponert av Winston Sharples – her er ‘Popoye the Sailor Man’. En utgave med bare musikk fant jeg ikke, så her kommer det en full tegnefilm – den første som kom ut 14/7 1933:

Når jeg er inne på tegnefilm, så kommer jeg vel ikke unna Walt Disneys store produksjon til slutt i dag? Her er ‘Den Stygge Andungen’ etter H. C. Andersens eventyr. Typisk tegnefilm, og typisk tegnefilmmusikk?

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: