Du er her
Hjem > Forsiden > Biblioteksjef Per Roger Sandvik. En kunnskapsrik og visjonær leder med variert faglig bakgrunn

Biblioteksjef Per Roger Sandvik. En kunnskapsrik og visjonær leder med variert faglig bakgrunn

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

 ≡Av Gunhild Gjevjon≡

Per Roger er født i bygda Gursken på Sunnmøre. Og på spørsmål om alder og hvorfor han valgte å komme til Nesodden svarer han: – Jeg er  54 år og kom til Nesodden pga ”True Love”.  Min utvalgte bodde her. Vi kjøpte eget hus på Fjellstrand i 2009. Per Roger smiler og virker godt fornøyd med det.

Når så Nesoddens utsendte spør om utdannelse og livserfaring serverer Per Roger en CV, som i likhet med mange av de andre kommunalt ansatte Nesoddens utsendte har intervjuet, er imponerende. Her er en kort oppsummering:
·      Ettårig studie i nordisk litteratur  ved distriktshøgskolen i  Volda.
·      1 ½ år studium i historie mellomfag ved Universitetet i Bergen.

  • Så et treårig studium i barnevernspedagogikk ved høgskolen I Sogndal.
  •  For deretter å ta et grunnfag i sosiologi.
  • Og da er vi fremme ved Per Rogers treårige bibliotekarutdannelse. Vil her også nevne at han har to mastemoduler, henholdsvis i formidling og i litteratursosiologi.

Per Roger avslutter sin gjennomgang med å si at han i sitt bibliotekarliv har jobbet ved Deichmanske bibliotek ved henholdsvis filialene Stovner/Romsås/Nordtvedt der han etablerte ungdomstilbud. For deretter å jobbe for Nye Deichmanprosjektet, fortsette på Ås bibliotek/Nordby filial for så å bli biblioteksjef her på Nesodden.

Men hvis leserne nå tror at Per Roger kun har jobbet innenfor det teoretiske feltet så stemmer ikke det. Her er en meget kort gjennomgang av hans arbeidslivserfaring: – Jeg jobbet på Ulstein verft som propellsliper, i diverse barnehager, innen ungdomsfeltet som utekontakt, vært dørvakt på Wesselstuen i Bergen og servitør på diverse steder, sier han. Og  legger til ” at en viktig del av livet mitt har vært det som på nynorsk kalles jordklotetråvar.

Da går vi over til hva du legger i å yte god servise ovenfor lånerne på biblioteket, sier intervjueren – Måten dere svarer på når det gjelder å finne frem/bestille opp bøker, svarer på i telefonen, gir hjelp ved kopiering og hva som skjer når noen har glemt lånekortet sitt mm?

Per Roger tar sats: -Vi gjør absolutt alt det vi kan for å legge til rette for at brukerne skal møte et vennlig og faglig oppdatert personale sier han. – I møte mellom våre brukere og oss er vårt nøkkelord: romslighet.
-Så da får jeg ikke kjeft når jeg har glemt lånekortet, sier intervjueren. -Nei, det skulle bare mangle, sier Per Roger. – Vi tar behovet for hjelp alvorlig. Og har du med lånekortet kan du bruke biblioteket utenfor bemannet åpningstid.
Veldig bra, tenker Nesoddpostens utsendte, som nok har opplevd at det ikke gjelder for alle bibliotekene i Follo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og hva gjør dere for at beboerne her i bygda skal være informert om alle de tilbud biblioteket har å tilby?

-Vi forteller f.eks. at de kan bestille bøker/andre media fra alle folkebibliotekene i Norge, sier Per Roger. – For oss er så vel spørsmålene våre brukere stiller, som de samtaler vi har med dem,  meget viktige. Og vi opplever at mange blir imponert når de blir klar over hvilke muligheter som finnes når det gjelder fremskaffelse av informasjon over verdensveven. Vi satser sterkt på å kommunisere digitalt, ikke minst via sosiale media.

Når det gjelder besøk har Nesodden gledelig høye tall. I 2016 var besøkstallet hele 9,28 per innbygger. Neste bibliotek i Akershus hadde 7,56. Snittet i Akershus var 4, 2. Dette er tall som sier noe om aktiviteten og jobben som gjøres.

Hvorfor er det viktig for en kommune å ha et bibliotek?

– Fordi biblioteket er et offentlig kollektivt rom der man kan møtes og det ikke stilles noen krav til deg. Et gratistilbud der du fritt kan låne med deg bøker og andre media, og bestille de bøkene/media som ikke lenger finnes i bibliotekets hyller, men i de enorme magasinene på Nasjonalbiblioteket. Hele Norges litterære historie gjennom tidene finnes der. Per Roger trekker pusten og fortsetter.- Og her på Nesodden bibliotek kan du også gjennom kontinuerlige nye utstillinger bli oppdatert på så vel forskjellige tema/typer av media, lytte til forfattere mm. Mao en omfangsrik informasjonsarena å oppdatere seg i. Igjen en lite pustepause. – Vi på biblioteket bruker mye tid, fantasi og krefter på isenesettelse, synliggjøring og ordning av mediastammen i dette vårt offentlige rom, fortsetter han. – En prosess vi jobber kontinuerlig med. For det skal være lett for våre brukere å finne frem til det de søker. Og å bli overrasket over alt det de ikke visste biblioteket faktisk har å tilby.

Hva er bibliotekets viktigste oppgave?

-Biblioteket er, og skal fortsatt være Nesodden kommunes viktigste møteplass. En møteplass der den frie ytring blir ivaretatt og er til glede for oss alle. Og så skal biblioteket også være en kvalitetssikrende informasjonsnavigatør i en tid  som alt mer preges av fragmentering og faktatvil. På den måten former biblioteket trådene i det trådløse samfunnet og fremkaller viktige sammenhenger og forståelse.

Planer for 2018?

Vi har i år søkt Nasjonalbiblioteket om midler til en debattserie som skal gjennomføres i 2018. Målet er at vi sammen med befolkningen på Nesodden skal skape en folkemøte-arena. Det blir en spennende øvelse. Nyansering og folkeopplysnings-elementet vil være fundamentet i denne serien. Og så ønsker vi å tilby flere forfatterbesøk av lokale forfattere samt forfattere som kommer utenfra. Noe vi også ønsker å tilby for både for barn, unge og voksne.

Hvordan stiller du deg til de som hevder at boken går en sikker død i møte samt at bibliotekarer er noen skikkelige nerder?

Biblioteksjefen tenner nå. – For det første, sier han,- en bok kan ikke dø. For det andre: Det er helt greit å være biblioteknerd. For uten den nerdefaktoren som vi bibliotekarer innehar samt vår enorme entusiasme for formidling og den kunnskap vi innehar hadde ikke biblioteket fremstått som så interessant og betydningsfullt som det gjør.

Intervjueren setter seg godt bakover i stolen og spør: -Tror du at bøker kan være med å gi håp og redde liv?
-Ja!

”Nesoddden biblioteks venner”  er nå blitt opprettet. Hvilke tanker gjør du deg om det?

-Det ser jeg på som et kjærkomment tilskudd. For bibliotekets venner er ment å være et talerør for bibliotekets interesser både ovenfor befolkningen og politikerne. En organisasjon som kan søke tilskudd til arrangementer og gi praktisk hjelp til oss når det gjelder gjennomføringen av disse på biblioteket. Og i tillegg kan formidle bøker på biblioteket hvis de ønsker det.  Mao en vinn, vinn situasjon for oss alle, sier Per Roger, og ser fornøyd utover biblioteket.

Hvilke bok, film, musikk vil du anbefale for Nesoddingene?

Og her har vi et intervjuobjekt som ikke er i tvil om hvilke svar han skal gi på disse spørsmålene.
-Jeg vil anbefale: ”Balansekunst” av Rohinton Mistry, sier han. – En  forfatter som viser stor  fortellingskunst i denne fortellingen, Når det gjelder film velger jeg: ”Me, and you, and everyvone we know.” En film som for meg kommer nærmest inn på det å være menneske. Musikkvalget mitt er :”Alina” av Arjo Pärt fra Estland. Den er så liten og sårbar at den gir ro. Finito.

Du er opptatt av poesi: Hva er det med dikterkunsten som betar deg slik?

-Poetenes unike evne til å gjennomlyse verden og gi oss ny og sterkere tilgang til virkeligheten.

Hva er viktigst for deg?

-Ærlighet.

Tror du på TRUE LOVE?

-Ja, det er klart.

Biblioteksjefen er en glødende formidler av biblioteket som møteplass og formidlingsarena for oss alle.

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: