Du er her
Hjem > Forsiden > Det er sauen det kommer an på!

Det er sauen det kommer an på!

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Ullklær laget av Superfin merinoull kan hjelpe mot barneeksem.
Av Arild Drolsum≡
På venterommet hos min hudlege ligger alltid heftet med ”Månedens forskningsnytt”. Siden vi nå går inn i den kalde årstiden, vil jeg dele med leserne av Nesoddposten forskningsnyheten fra august.

Mange har opplevd at gamle ullgensere kan klø og irritere fin barnehud. Ullklær har derfor hatt rykte på seg å kunne forverre eksem. Mange har også trodd man kan bli allergisk mot ullfett-lanolin, som var et problem for 30 år siden, da mange salver og kremer ble laget med ullfett. Men allerede i 1987 viste svenske hudleger at det er tykkelsen på ullfibrene som er problemet, ikke ullen. Disse tykke fibrene oppfører seg som små fiskekroker på huden, mens tynne merino ullfibre ikke gir irritasjon. Men mange sier fremdeles feilaktig at ull skal man generelt unngå til eksembarn. Nå har australske forskere vist at fin merino superull ikke gir eksem, men også gjør at eksem tilheler bedre enn ved bruk av bomull. De viste til at i en gruppe på 39 eksembarn som gikk i 6 uker med ulike klær, henholdsvis fin merinoull og bomull, så ble barn som brukte ullklær bedre enn dem med bomull, og de brukte mindre kortisonkrem.

Konklusjon: Bruk ulltøy med superull eller silke, men barna har som før veto-rett: Hvis det klør, skal de få noe som ikke klør. Gamle strikkegensere bør de slippe.

Kilde: Dermatology (2017) 177/Claus Lützow-Holm

 

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: