Du er her
Hjem > Film > Hva vil folk si

Hva vil folk si

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Gunhild Gjevjon≡

Filmen ”Hva skal folk si”  hadde sin verdenspremiere på den 42. Toronto internasjonale filmfestival den 9. september 2017. Den hadde norgespremiere 06.10.2017. Nesoddens utsendte var å så den 27.11. 17 og registrerte da at salen var nesten full til tross for at dette faktisk må kunne kalles en nisjefilm og da hadde vært vist i snart to  måneder.

Den norske regissøren og manusforfatter er Iram Haq. Hun har tidligere markert seg med filmen: ”Jeg er din ” i 2013.

Hovedrollen, den pakistanske Nisha, spilles av 18 år gamle Maria Mozhdah som gjør sin første store filmrolle. Nishas far spilles av Adil Hussain. En skuespiller som har spilt i en lang rekke av indiske og internasjonale filmer.

Enkelte filmer merker seg ut som interessante. For at jeg skal gå å se en film må filmens budskap, tema i filmene være av interesse. Filmen: ”Hva vil folk si”, merket seg derfor ut. For det første er spørsmålet som tittelen reiser av almen interesse. Et spørsmål vi alle stiller når det hender noe som vi ikke ønsker at andre skal få vite om. For det andre så er hovedspørsmålet/ retter kamaralinsen seg mot spørsmålet: Hvordan forholder pakistanske familier i Norge seg til sine døtres frigjørings prosess: Til det å vokse opp i et samfunn der kvinner og menn har like rettigheter, der friheten til å oppføre seg som andre norske ungdommer, til å forelske seg, til å få lov til å være en integrert del av det lokal samfunnet/det ungdomsmiljøet som omgir dem?

Hovedpersonen i filmen er 16- år gamle Nisha. En jente som hjemme fremstår som en lydig pakistansk datter. Mens hun utenfor hjemmets vegger fungerer som en vanlig norsk jente. Og er akkurat så lite gjennomtenkt og nyforelsket som en norsk 16 åring kan være.

Men hennes familie er fra Pakistan med de normer og regler de har brakt med seg derfra. Så når hun ikke vil gifte seg med han som faren oppdager er på rommet hennes er helvete løs. Faren søker råd hos sine pakistanske venner. De gir klare råd om han som far må ta Nisha hardt, må lære henne å oppføre seg som en pakistansk jente skal. Familien sender henne derfor til slektninger i Pakistan. Konsekvensene er voldsomme

Ved å innrette seg utelukkende etter blikket utenfra mister man seg selv.

Og det er her jeg blir tatt med inn i et drama som først gjør meg fortvilet, rasende og oppgitt for så, når jeg har vært igjennom disse følelsene kommer frem til ettertenksomhets /refleksjonsnivået. Til at det er i Norge disse pakistanske familiene faktisk  har valgt å leve. At det er her deres døtre vokser opp er innrammet av det lovverk og de regler som eksisterer. Et av de land der likestillingen mellom kvinner og menn har kommet lengst. At det er vanskelig og smertefult å håndtere for familier med en helt annen kulturell bakgrunn er forståelig, men noe de faktisk skulle glede seg over på sine døtres vegne.

Nisha spilles av 18 år gamle Maria Mozhdah som gjør sin første store filmrolle. Faren spilles av Adil Hussain, som har spilt i en lang rekke av indiske og internasjonale filmer.

At filmen har fått terningkast 6 av mange anmeldere er ikke overraskende.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: