Du er her
Hjem > Bøker > Szpilman, Wladyslaw: Pianisten.

Szpilman, Wladyslaw: Pianisten.

Dette innlegg er eldre enn 4 år og kan være utdatert.

≡Av Gunhild Gjevjon≡
Wladyslaw Szpilman  (1911-2000) var jøde og født i Polen. Han studerte klaver ved konservatoriet i Warszawa og ved Kunstakademiet i Berlin. Fra 1945-63 ledet han musikkavdelingen ved Polsk radio. I tillegg hadde han en lang karriere som komponist og konsertpianist.

Den siste musikken som tonet ut i Polsk radio 23 sep.1939 før tyskerne invaderte Polen ble spilt av Szpilman. Det var Chopins Nocturne i ciss-moll. Etter at tyskerne var drevet ut av Warszawa, var det igjen Szpilman som innledet overføringen av den samme Chopin-nocturnen.

I 1945 skrev han boken ”Death of a city”  der han nedtegner sine erindringer fra 1939 til 1945. Den ble utgitt i 1946 og like etter beslaglagt av kommunistene. Muligens fordi den inneholdt for mange smertefulle sannheter om kollaboratørvirksomhet mellom beseirede russere, polakker, ukrainere, latviere, jøder og tyske nazister. Eller kan hende det var fordi Stalin ikke var interessert i noen vitneskildring av jødenes lidelser? Først etter Sovjetunionens sammenenbrudd ble det mulig å utgi boken.

Utgitt første gang i 1946, så beslaglagt av kommunistene for å bli utgitt igjen i 1999. En livshistorie som sier sitt om hvor forferdelig, forunderlig og fantastisk et liv kan være. Et liv og en historie det verd å lese.

Forfatterne har en skarp iakttakelsesevne og kjølig distanse til det stoffet han skildrer. Øyenvitneskildringene blir ikke sentimentale, ikke fulle av hat. Lerretet han bruker er stort. Han maler frem et bilde av Warszawa-gettoen,  av et opprør som er dømt til å mislykkes, men som likevel ble gjennomført.

Hvordan overlevde så Szpilman? De to første årene spiller han på kafeer og barer innenfor gettoens murer. Så går flukten fra hus til hus, til noen polske venner, men så skjer det katastrofale, han blir oppdaget av en tysk offiser. En tysk offiser som hjelper ham. En livshistorie som sier sitt om hvor forferdelig, forunderlig og fantastisk et liv kan være. Et liv og en historie det verd å lese.

I 2002 kom filmen Pianisten. Engelsk originaltittel: The Pianist. Regissør: Roman Polański. 

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: