Du er her
Hjem > Bøker > Velstandsparadokset

Velstandsparadokset

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Gunhild Gjevjon≡
Boken: ”The Wealth Paradox. Econmic Prosperity and the Hardening of Attitudes” er skrevet av Frank Mols og Yolanda Jetten og er utgitt på Cambridge University Press i 2017.

Her er noen sitater sakset fra Klassekampens anmeldelse 9.12.2017 av Frode Helland:

”De (forfatterne) legger frem et vell av empiri, fra mange forskjellige disipliner, som viser at det ofte » … I perioder med sterk vekst i økonomien, og generell velstandsøkning i befolkningen, kan høyrepopulismen vokse samtidig som rasisme og fremmedfrykt tiltar.” Noe forfatterne kaller ”velstandsparadokset”.
Mao at…”økonomiske oppgangstider altså, kan gi grobunn for høyrepopulisme.” Og  at ” det dessuten ofte er de mest velstående som preges sterkest av fremmedfiendtlighet og forakt for minoriteter.”

Forfatterne er henholdsvis statsviter og psykolog.

Forfatterne viser videre til at …” det finnes forskning som påviser at troen på at vi lever i et meritokrati (https://snl.no/meritokrati) har negative konsekvenser for synet på de svake og fremmede.” Og at… ” ideologien om at de rikeste i samfunnet er rike fordi de er flinkest og mest hardtarbeidende –  at alle som er smarte og villig til å jobbe hardt, kan nå toppen – ofte fører til et mer brutalt og nådeløst syn på svakere grupper og ”inntrengere”.

Interessante tanker å ta med inn i julens hellige uker, tenker denne skribenten.  I møte med han som ble født i en stall, var bostedsløs, uten fast arbeid og var de fattiges hjelper og forsvarer.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/nav/nav-slaar-alarm-om-oekende-fattigdom-i-norge/a/24186460/

 

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: