Du er her
Hjem > Aktuelt > Sterke advarsler mot Facebook

Sterke advarsler mot Facebook

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

≡Av Tormod Bjørnstad≡
Facebook ødelegger oss! Dette sier to gründere som har bygget opp det populære nettstedet. De går hardt ut mot det sosiale mediet. – Vi er svært lei for å ha vært med på dette! Nå er vi alle fanget i et system som river samfunnet i stykker og som kan manipulere oss, lure oss, til å gjøre hva som helst, sier de.

Du blir lurt
– Jeg har en sterk skyldfølelse. Facebook ødelegger den sosiale veven og vår sosiale oppførsel, mener Chamath Palihapitiya som tidligere var en av lederne i Facebook.  – Vi ødelegger den gode offentlige samtalen, vi kan ikke lenger samarbeide og snart er alt bare falsk informasjon, løgn og bedrag, fortsetter han. Du forstår det kanskje ikke, men du blir lurt og du mister din intellektuelle frihet. Det var ikke meningen.

– Dette er et globalt problem. Jeg vil ikke være med lenger, vi må stoppe det. Mine barn får ikke bruke Facebook, forteller Palihapitiya. Han vil bruke den store formuen han tjente i Facebook til å gjøre noe godt i verden.

Se det oppsiktsvekkende intervjuet med Palihapitiya (på engelsk).

Utnytter sårbarhet
– Målet med Facebook var at folk skulle bruke nettstedet så mye som mulig. Derfor laget vi Liker-knappen som gir brukerne lyst til å laste opp mer innhold. Den lager en sløyfe der brukerne får tilbakemeldinger fra andre, og de små belønningene stimulerer oss til stadig å være mer aktive på nettstedet. Vi utnytter en psykisk sårbarhet i oss mennesker, forklarer Facebook-gründeren Sean Parker til avisen The Guardian. – Bare Gud vet hva dette gjør med våre barns hjerner, sier han.

Stort antall brukere
I september 2006 åpnet Facebook for registrering av brukere og i løpet av kort tid ble det en stor suksess. Nettsamfunnet har over 1,7 milliarder aktive brukere hver måned (2016). I juni 2011 var Facebook det første nettstedet som passerte en billion, tusen milliarder¸ sidevisninger på en måned, skriver Wikipedia.

Falsk propaganda
Facebook er kritisert for å ha hatt stor betydning blant annet ved det amerikanske presidentvalget, ved Brexit og ved overgrepene mot rohingyane i Myanmar. – Vi står overfor et stort problem, sier Palihapitiya. Onde krefter kan bruke Facebook til propaganda og konspirasjoner. Med Facebook kan ekstremister manipulere store folkegrupper til å gjøre det de ønsker. Det er forferdelig, sier han.

Viktig for ungdom
– Digitale medier spiller i dag en sentral rolle i hverdagen – både for skolearbeid og for ungdoms sosiale liv, skriver forskningsinstituttet NOVA ved Høyskolen i Akershus. – Den nye teknologien gjør at barn og unge kommer i kontakt med jevnaldrende på nye måter. De nye mediene er dessuten en sentral formidlingskanal for hva som ellers skjer i ungdomskulturene. Det kan handle om alt fra å holde kontakt med venner til å arrangere fester, konserter eller politiske markeringer. Mange lever ut mye av sin sosiale tid på internett, og for den enkelte unge kan det ha store sosiale omkostninger å ikke være til stede.

Undersøkelser viser at ungdom kan bruke opptil ni timer per dag på sosiale medier. I snitt bruker de over to timer per dag på YouTube, Facebook og Snapchat.

Lettelse å slette Facebook
– Det var til stor hjelp å slette Facebook, forteller Kristian Hall fra Drøbak til Amta. Han har skrevet en bok om veier ut av depresjon. – Vi drukner i andres vellykkethet. Er du syk blir du ikke bedre av det. Han brukte mange pendlertimer på å scrolle seg gjennom andres ve og vel. – Det var dårlig tidsbruk. Å slette appen var en lettelse, sier han.

Svarer ikke
Facebook har ikke svart direkte på de oppsiktsvekkende uttalelsene fra sine to tidligere medarbeidere. De skriver at de er klar over hvilket ansvar de har. De sier også at sjefen deres, Mark Zuckerberg, er villig til å ha mindre stoff og annonser om utenlandske valg, selv om det vil redusere inntektene.

 

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

One thought on “Sterke advarsler mot Facebook

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: