Du er her
Hjem > Uncategorized > En fantastisk ny ordbok

En fantastisk ny ordbok

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

NAOB – Det Norske Akademis ordbok er lansert. Den er gratis, og du finner den på www.naob.no. Ordboken dekker norsk bokmål med 260 000 artikler og inneholder betydninger, bruk, stavemåte, bøyning og etymologi. Et strålende verktøy for alle som leser og skriver.

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Ordbok i storformat
Arbeidet med NAOB har pågått i 19 år og Knut Olav Almås skriver i en kronikk at lanseringen «trolig er det største og viktigste som skjer i norsk kulturliv i 2018». Med NAOB har Norge fått sin nasjonale ordbok på linje med for eksempel Oxford English dictionary og Svenska Akademiens ordbok.

NAOB ville ha fylt 12 bind dersom innhold skulle publiseres i bokform.

Mange sitater
Det mest imponerende er kanskje at ordboken inneholder over 300 000 sitater som viser hvordan ordene er brukt i norsk litteratur. Disse stammer fra ca 6 000 kilder og spenner i tid fra 1790 til i dag. Sitatene gjør ordboken svært spennende og interessant.

Substantivene er den største ordklassen med 78 % av artiklene i ordboken, 12,7 % er om adjektivene og 7,2 % om verb.

Bokstaven s er den største bokstaven og har ca 39 000 artikler. Den minste bokstaven x, har bare 48 artikler.

Et eksempel fra NAOB er artikkelen om ordet internett:

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: