Du er her
Hjem > Uncategorized > Facebook innrømmer alvorlige problemer

Facebook innrømmer alvorlige problemer

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

AKTUELT


≡Av Tormod Bjørnstad≡

Så kom tilståelsene. Facebook innrømmer å ha spredd falske nyheter og påvirket det amerikanske presidentvalget. De innser også at brukerne har fått problemer med det sterke sosiale mediet. Nå skal de endre algoritmen.

Nesoddposten har i en artikkel fortalt om de sterke anklagene to av gründerne har rettet mot Facebook. Facebook selv har ikke svart på påstandene.

Demokratisk påvirkning
Men i januar kom tilståelsene. Washington Post skrev at Facebook innrømmet at nettstedet hadde blitt brukt til utenlandsk påvirkning av USAs presidentvalg. I bloggene sine skrev Facebook-lederne at dette hadde hatt effekt på det amerikanske demokratiet. Facebook var blitt brukt til å spre falsk informasjon og skape økende splittelse.

– Facebook ble opprinnelig designet for å koble sammen venner og familie, skrev en av direktørene. – Men når et stort antall mennesker bruker nettstedet politisk og på uforutsette måter, får det uventede samfunnsmessige konsekvenser. Vi var for sløve, så vi klarte ikke å hindre det. Vi jobber hardt med å rette på dette nå.

Psykisk påvirkning
Etter flere forskningsrapporter innrømmer selskapet at Facebook virker inn på brukernes psyke. Folk får dårlig humør av å være på nettstedet og brukernes adferd blir påvirket.

I en artikkel i Aftenposten forteller en forsker at – Når naboen legger ut bilder fra enda en helgetur til New York på Facebook, så må jo jeg også dit. Jeg vet at vi egentlig ikke har råd. Men vi havner i luksusfellen fordi vi vil hevde oss overfor venner på sosiale medier.

– Sosiale settinger er svært viktige for adferden vår. Du mener du må ha noe fordi du tilhører en bestemt gruppe, men det nye er at du hele tiden har tilgang på hva din gruppe gjør. Du er stadig på Facebook, Instagram eller Snapchat, og der vises all pomp og prakt frem: Se hva jeg har kjøpt! Se hvor min familie er på ferie! Dette blir viktig symbolikk for den gruppen vi vil tilhøre, og det gir et ekstremt press på å være i den sosiale klassen vi ønsker. Alt er dessuten synlig, konsumet vårt har aldri før vært så gjennomsiktig. Dessverre kan det være svært kostbart å henge med.

Facebook gjør endringer
Mark Zuckerberg, sjefen i Facebook, annonserte, på Facebook selvsagt, at de vil gjøre store endringer i månedene som kommer. Globale og nasjonale nyheter skal kuttes så lokale saker kan få prioritet i nyhetsstrømmen. Med andre ord: flere diskusjoner med venner og flere familiebilder. Zuckerberg tror det vil føre til at folk bruker noe mindre tid på Facebook.

Facebooks ledelse hevder at de arbeider hardt for å redusere nettstedets negative virkninger og sikre en demokratisk plattform. Endringene i Facebooks algoritme gjelder først amerikanske brukere, men skal utvides til flere land i løpet av året.

Er dagene talte for Facebook?
Washington Post referer i en artikkel hva milliardæren George Soros sa i en tale under World Economic Forum i Davos: – Facebook og Google har vokst til stadig sterkere monopoler som skader enkeltpersoner, markedsinnovasjon og demokrati. Disse problemene begynner vi først nå å bli oppmerksomme på. Men regulering og beskatning vil snart ødelegge Facebook og Google, trodde han.

* * *

Har du noe å fortelle?
Norge er på verdenstoppen i bruk av smarttelefon. 99 prosent av alle mellom 12 og 49 år har en slik telefon. En engelsk undersøkelse viste at de mest brukte sosiale mediene blant ungdom er Instagram, Twitter, Facebook, Snapchat og Youtube, skriver tidsskriftet Psykisk helse.

Nesoddposten vil i en senere artikkel kommentere problemene med de sosiale plattformene. Hvis du har erfaringer eller synspunkter du vil dele med våre lesere, så skriv til mail@nesoddposten.no

Bjarne NordbeckBjarne Nordbeck
Bjarne Nordbeck
Fungerende redaktør, bidragsyter, frihetlig samfunnsaktør og web-master for Nesoddposten.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: