Du er her
Hjem > Kultur > EKKO - Musikkspalten > Dagens musikk #85

Dagens musikk #85

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Forrige gang fortalte jeg om en lang reise jeg skulle på der endelig destinasjon er Hellas. Akkurat når dere leser dette er jeg fortsatt i India, i New Dehli eller på vei mot Mumbai. Hva passer bedre enn musikk fra Bollywood mens vi leser dette?

En god venn av meg elsker indisk mat. Om dere liker sterk mat der man må helle innpå mye vann eller melk under måltidet er jo greit nok. Og så er det allerede gått mot slutten av februar. Og nå reiser jeg av gårde til Hellas igjen – en reise som denne gangen går via India, Bangkok, Singapore og via Melbourne til Darwin. En liten omvei, kanskje? Jeg skal nok via Facebook holde en viss orientering i hvordan reisen går fremover. Selv om det blir både dyrt og langt så kan jeg ikke love at musikken kan følge etter sporene mine hele veien. Darwin, ja – dette er en by som kjenner øya Kalymnos i Hellas særlig godt – ettersom en god del av menneskene som bor der nettopp har emigrert til Australia fra Kalymnos. .

I for en liten stund siden avtalte jeg et møte med John Bevan fra Nesodden – han var kjent i lokalmiljøet som leder for et av landets beste orkestere. Vi møttes på Tangenten, ved et bord med utsikt over alle som kom og gikk. En kopp kaffe smakte svært bra her tidlig på formiddagen, vi pensjonister har jo tid til dette.

«Det var en rekke kulturaktiviteter på Nesodden da jeg flyttet hil i 1970» begynte John Bevan. «Det er fortsatt mange kulturfolk som bor her på Nesodden, de fleste jobber i Oslo og er passive her.» Vi løftet kaffekoppene våre og mintes tilbake i tid.

«Nå er det ingen storbandaktiviteter på Nesodden, men det som overrasket meg meget var en prat med Kaare Ulseth som var overrasket over hva vi hadde fått til. Vi var vel Norges beste storband på den tiden. En gammel engelsk venn fra England (Gary Allcock), sier at tiden nok er over – det er ingen som går med mørk dress og smoking på ballroom-dans nå i våre dager. Den gang da vi spilte, og hørte på John Bevan’s Big Band var det på rett plass, til rett tid. Det finnes ikke riktig musikk nå lenger».

«Hva vil du kalle det som spys utover i radio og TV nå da?».

«Underholdning, men ingen sterk underholdning nå, musikken betød mere før. Det som finnes av tekst nå, består stort sett av fire linjer som gjentas og gjentas, om og om igjen. Den gangen sang Nat King Cole og Frank Sinatra slik at det for oss var meningsfullt, og teksten kunne høres den gangen.»

Jeg tenkte litt over dette, og var kanskje ikke helt enig. Men storband som det var – finnes vel ikke lenger som det var. Men tekst finnes jo – i visetradisjonen for det meste.

Der mintes John på «i 1998 var min kone Joan og jeg i Chicago, og passerte et stort område der orkesteret holdt på å øve til en stor, utendørs gratiskonsert noe senere på kvelden, med Natalie Cole. Vi dro videre til Reno, så vi gikk glipp av konserten selv. Forresten, visste du at jeg er født samme dag som Tony Bennet? Han begynner å nærme seg 90 år og er ‘still going strong’. På konsertene vi overvar med ham, en gang i Manchester, og en gang i Oslo Konserthus, avsluttet han helt akustisk med «Fly Me to The Moon», en melodi som Frank Sinatra var mest kjent med».

Minnene strømmet på, og som leserene vel kanskje vet har jeg i over 40 år spilt piano i John Bevan’s Big Band.

«Jeg husker at Vera Lynn en gang snudde seg mot meg en gang i Stavanger og spurte ’What do you think, John?’»

Det er utrolig hvor mange minner som dukker opp i tanken. Ansikter som i flagrer forbi, Rolv Wesenlund, Rolf Kirkvaag, Lennart Hyland, Wenche Foss er bare noen få av de som vi har truffet i årenes løp. Her skal vi til slutt i dagens minner høre nettopp på John Bevan’s storband som spiller på Nesodden samfunnshus, «Fly Me to the Moon», med bandets faste vokalist, Anne Mette Steinsholt fra Fjellstrand.

Når dere leser dette er jeg fortsatt i India, på vei til Mumbay (Bombay). Joda. Togturen med indisk tog i luksusklassen varer over en uke! Derfor tenkte jeg vi kunne fortsette med indisk musikk, denne gangen i stilen fra New Jazz? Joda, her kommer en blues!

Og til slutt i dag en ekte indisk melodi fra Mumbai, på toget!

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: