Du er her
Hjem > Aktuelt > De sosiale mediene må reguleres

De sosiale mediene må reguleres

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Først i senere tid har vi forstått at Facebook, Snapchat, Google og andre sosiale medier har store skadevirkninger på brukerne. Spesielt barn og ungdom er utsatt. Men de globale nettplattformene skader også demokratiske prosesser og ødelegger verdensøkonomien. – Vi befinner oss på et kritisk punkt, nå må vi regulere mediene, sier en investor. – Dette er en kamp for menneskehetens fremtid, sier en annen.

≡Av Tormod Bjørnstad≡

Flere og flere ser at vi står midt i en farlig utvikling. Nesoddposten har tidligere omtalt problemene med sosiale medier, les Sterke advarsler mot Facebook og Facebook innrømmer alvorlige problemer.

Ungdom mest utsatt
Barn og ungdom lever i sin egen verden på nettet. – De får store psykiske skader, for lite hvile og for mye stress og jag, sier politioverbetjent Erlend Mysen i et intervju med Amta.

Alle ungdommer har en smarttelefon. Det er årsaken til den store veksten i bruken av sosiale medier. I snitt bruker 15- og 16-åringer over 3,5 timer per døgn på nettet. Tidsskriftet Psykisk helse omtaler det ungdom opplever av isolering, kroppspress, depresjoner, hets, hat, trusler og nettmobbing. Halvparten av alle norske ungdomsskoleelever forteller at de har blitt mobbet.

– Men jeg må være med på nettet, jeg har fått alle vennene mine der, sier en jente.

Den verste krisen i mental helse
Forskeren Jean M. Twenge mener «Smartphonegenerasjonen» har endret alt fra sosial samhandling til psykisk helse. – Endringen er oppsiktsvekkende. Unge i alderen 17 til 18 år går mindre ut alene enn 14-åringer gjorde i 2009. De trives best hjemme fordi deres sosiale liv leves på nett.

Hun betegner utviklingen som et jordskjelv. Ungdommene blir alvorlig ulykkelige. – Vi står på randen av den verste krisen i mental helse. Årsaken ligger i telefonene deres. Risikoen for at de får depresjoner har økt med 27 % og tenåringer som bruker mer enn tre timer hver dag på elektroniske innretninger, har 35 % større risiko for å begå selvmord. Jentene er mest utsatt.

Vanskelig å regulere
Det er vanskelig å demme opp for bruken av sosiale medier. Hele 43 % av norske skoler har innført et mobilforbud, men resten av dagen har ungdommene telefonen i hånden. – Mobilen er en stor del av livet vårt, sier en jente til Psykisk helse. – Mobilen er alltid med meg. Jeg går ikke ned i stua engang uten den.

Det ser ikke ut til at foreldrene er bedre. En jente forteller at hun irriterer seg når hele familien er samlet og alle sitter med hver sin mobil. – Jeg ber mamma og pappa legge vekk telefonen, men de må bare legge ut en Snapchat eller sjekke Facebook midt i middagen. Det er irriterende, sier hun.

Fra data til handelshus
«De fire store», Facebook, Google, Apple og Amazon har nå fått så stor rekkevidde at de spiser av verdensøkonomien, skriver Roger McNamee i en artikkel i Klassekampen.

– De leverer produkter og tjenester i verdensklasse og har fått monopol på mange områder, skriver Joacim Lund i Aftenposten. De tjener utrolig mye, og de dekker nesten alle bransjer. Alle fire konkurrerer mot lokale, regionale og nasjonale bedrifter i Norge og de fleste andre nasjoner.

Men konkurransen er urettferdig.

Søkkrike, men betaler ikke skatt
De fire store driver skatteplanlegging for å unngå å betale skatt i Europa. I 2016 tjente Google i Norge 2,5 milliarder kroner og betalte 2,9 millioner i skatt. Det er 0,1 %.

Dette er konkurransevridende og kan åpne for utflagging av norske bedrifter.

For å endre dette må nye lover på plass.

Skadelig som alkohol og tobakk
– De sosiale mediene er blitt et stort folkehelseproblem, vi må motarbeide dem slik vi motarbeidet alkohol og tobakk, hevder McNamee. Vi må gjenopprette balanse i våre liv og håp i politikken og bruke en kombinasjon av folkeopplysning og reguleringer.

En uutholdelig verden
– Du må bli bevisst på hvordan du blir manipulert, sier Tristan Harris i en artikkel i Aftenposten. – De sosiale mediene spiller sjakk med hjernen din for å stjele tiden din og fange oppmerksomheten din.

– Vi må skjønne hva som skjer før det er for sent. Dette er en kamp for menneskehetens fremtid. Jeg tuller ikke, sier Harris. – Vi er på vei inn i en verden som vi ikke kan leve i. Jeg kan ikke understreke sterkt nok hvor alvorlig dette er.

Tormod BjørnstadTormod Bjørnstad
Tormod Bjørnstad
Bakgrunn som lærer, forlagsredaktør, daglig leder og konsulent. Opptatt av medvirkning og nye demokratiske modeller i lokalpolitikken. Lang erfaring som amatørmusiker.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: