Du er her
Hjem > Forsiden > Møt Bjørn Fjeld, en av lederne for filosofi tilbudet

Møt Bjørn Fjeld, en av lederne for filosofi tilbudet

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Hverdagsfilosofi for deg og meg

Intervjueren kommer i god tid før intervjuet inn på cafeen på Tangenten der Bjørn allerede sitter og venter. Han drikker svart kaffe med fløte og spiser en baugete med kylling og pesto. Virker avslappet, og ser ut til å kose seg. Intervjueren synes nesten det er synd å forstyrrer ham i hans harmoniske avslappede ro. Men går bort og intervjuet kan begynne. På spørsmål om alder, bosted, utdannelse og arbeidslivserfaring kommer svarene korte og konsise.

≡Av Gunhild Gjevjon≡

 -Jeg blir 75 år, sier Bjørn.- Kona og jeg kom til Nesodden i 1983. Vi var mye hos noen venner som bodde her. Så, da det ble ledig et rekkehus i Blåbærstien kjøpte vi det. I 1990 flyttet vi til Berger, til hus med hage og en sti ned til stranden. Bjørn smiler og tar en bit av bagetten. Av utdannelse er jeg statsviter, fortsetter han. – Har etnologi og historie i fagkretsen og statsvitenskap som hovedfag. I 2009 gikk jeg av med pensjon for så å ta en master i kulturhistorie. Han stort smil kommer frem. Han er  tydelig godt fornøyd med å ha klart det.  

Bjørn Fjeld og Lars Michael Næss leder et filosofitilbud i regi av Nesodden Frivillighetssentral. Et tilbud Nesoddposten har funnet så spennende og lærerikt at det er vokst frem et ønske om å intervjue en av lederne av tilbudet. Siden Bjørn Fjeld ledet møte der Nesoddposten var tilstede, falt valget på ham.

-Når det gjelder arbeidslivs-erfaring, fortsetter han, – har jeg jobbet i mange departementer, lengst i justisdepartementet. Kan vel også nevne at jeg på 60-tallet tok utdannelse som trafikkflyver. Virkeliggjorde en guttedrøm,  men jeg kom til at flyging ikke var verken spesiell morsomt eller utfordrende å drive med. Det jeg derimot alltid har funnet meningsfullt er å drive med musikk.  

Da går vi til filosoftilbudet i regi av Frivillighets-sentralen, sier intervjueren.- Var det du som kom på den ideen? 

-Nei, det var Lars M. Næss, som hadde erfaring fra Oslo når det gjaldt et tilsvarende filosofitilbud. Jeg traff ham gjennom kommunens tilbud for oss sangglade, kalt ”Sangenten”. Et tilbud som også er i regi av Frivillighets-sentralen. Lars formidlet så kontakt mellom meg og representanter fra Frivillighets-sentralen og biblioteket. Og så var vi gang.  

Hva er grunnen til at du interesserer deg for filosofi?

-Tror vel det må være litt latskap. Orker ikke å kaste meg over tunge filosofiske verker. På filosofkveldene våre tar vi for oss hverdagsfilosofiske emner og i løpet av et par spennende timer har vi fått innsikt i noe vi ikke kunne så mye om fra før.

 Hvordan legges møtene opp/fungerer de?

-Annenhver onsdag møtes filosofisk interesserte på biblioteket, sier Bjørn.- Vi er helt vanlige folk som undrer oss over de mange store og tilsynelatende små hverdagsspørsmål vi stiller oss i livet. Her er noen av de spørsmål/tema som vi har drøftet i filosofigruppen: Kjærlighet mer enn en følelse?/ Hva er et menneske?/ Hvor går pliktens grenser?/ Frihet?/ Det ondes problem / Egoisme.

Og på hvert møte er det en person som holder en kort innledning på ca. 10/15 minutter om kveldens tema. Gjennom samtalene, spørsmålene og svarene som da blir reist, åpner det seg ofte dører som gir nye innsikter. For i filosofi er det sjelden et enten eller svar. Bjørn setter seg litt bakover i stolen. – Og så er det mange flotte folk der, fortsetter han. – Det er hyggelig å bli kjent med nye mennesker. Igjen dette vennlige smilet.

 Noen filosofer du er spesielt opptatt av?

-Nei. En av fordelene ved måten disse filosofitreffende er lagt opp på, er at det er et lavterskel- tilbud der alle kan komme til orde. Kommer det en som har store kunnskaper innen filosofi, og som bedriver det som kalles name-dropping, kan det lett føre til at diskusjonen stilner noe. Alle er ikke like selvsikre og kunnskapsrike som det fagpersoner innen fagfeltet er. Så vi går inn for filosofi med kreative avsporinger.

Planer fremover?

-Vi har til nå valgt tema med utgangspunkt i forslag fra de som er der. Forslagstillerne blir ofte bedt om å innlede til debatt på tema hun/har valgt ut. Nå vil vi prøve å utvide tilbudet, og har invitert 2 profesjonelle tenkere innen filosofifaget. Første mann ut er nesoddingen og filosofen Øyvind Kvalnes. Tema han skal belyse er: Hva får oss til å hjelpe andre? Han kommer på møtet 14.02. Human-etiker Barbara Sivertsen viser bilder og holder foredrag torsdag 14.mars over temaet «Ærefrykt og undering- ovenfor hva»?

Er det andre områder innen frivilligheten du har engasjert deg i ?

Bjørn tar seg en liten slurk av kaffen -Jeg, Lars og Øyvind Syversen er med å arrangere ”Sangenten”, sier han. – En møteplass for oss sangglade. Lars og Øyvind spiller gitar. Repertoaret er meget variert. Vi har en samling på over 100 tekster. I hovedsak viser og poplåter. Kjente og kjære.  Og så har jeg også gleden av å delta i poesigruppen på Nesoddtangen gård. Hører der på dikt som medlemmene i  gruppen har valgt ut og dikt vi har skrevet selv.

 Skriver du dikt?   

-Ja, dikt, sanger og revytekster. Mest for en skrivebordsskuffen.

 Hvilke bok, film og musikkstykke vil du anbefale for Nesoddpostens lesere? 

-Vanskelige spørsmål. Jeg har ca 1000 diktsamlinger hjemme, og finner stadig noe nytt der. Den filmen som har gjort sterkest inntrykk er «Blackboard Jungle» eller «Vend dem ikke ryggen» som ble den norske teksten. Med filmen fra 1955 kom en ny ungdomskultur til landet. Filmen og musikken derfra, introduserte rocken til mange, med ungdomsopptøyer og leven. Fra filmen husker jeg særlig Bill Haleys gjennomgangslåt  «Rock around the Clock. Den gjorde inntrykk. En gang i uka samles vi, fire venner over 70, og synger/spiller gamle rockelåter 

Tror du på True Love? 

-Jeg har vært kjæreste med min utvalgte i 53 år. Noe mer er det vel ikke nødvendig å si.

Hva betyr mest for deg?

 -Familien. Her er ikke Bjørn i tvil om svaret.

Drømmer for Nesodden?

-Skulle ønske at politikerne kunne frede store deler av Nesoddmarka. Slik de har gjort det med Oslomarka. Og så må bare si at jeg er veldig glad I biblioteket. Det så hyggelig betjening både biblioteket og i cafeen på Tangenten. Trivelige steder å treffe folk.

 En morsom historie?

-Fikk en gåte fra et barnebarn: Hva kaller vi en bumerang som ikke kommer tilbake? Svar: En pinne

Informasjon om hvor møtene finne sted, møtedatoer  mm.

Møteplan frem til påske: Førstkommende møte i filosofitreff er 14. februar. Deretter hver 2. onsdag. Førstkommende møte i Sangenten er 22. februar, og deretter hver tredje torsdag.

Filosofitreffene finner sted i Bibliotekshjørnet 2.etasje annenhver onsdag i oddetallsuker kl. 19-21. Det er ingen påmelding. For mer informasjon, kontakt Nesodden Frivillighetssentral telefon 48 45 48 48. post@nesodden.frivilligsentral,no eller på facebook.

Filosofigruppen startet opp 14.4. 2016. Biblioteket lager lister med forslag på bøker, både skjønn-og faglitteratur, som omhandler de temaer som tas opp.

Tekniske arrangører for filosofigruppen er: Bjørn Fjeld, Lars Michael Næss.

Gunhild GjevjonGunhild Gjevjon
Gunhild Gjevjon
Bibliotekar, førskolelærer, mor og bestemor. Idemessig platform: Troen på kjærlighetens kraft og den frie ytring. Mål: Redelige og ryddige forhold i Nesoddpolitikken.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: