Du er her
Hjem > Uncategorized > Et usedvanlig skirenn, – en odyssé gjennom Nesoddmarka

Et usedvanlig skirenn, – en odyssé gjennom Nesoddmarka

Dette innlegg er eldre enn 3 år og kan være utdatert.

Hva er NPL? Man tager hva man haver og får «Det morsomste skirennet», ifølge erfaren skiløper om 50-åringen Nesodden på langs

≡Av Inger Johanne Norberg≡

Turrenn på naturens premisser

Første søndag i mars. Nesoddposten legger ut om morgenen og treffer den første funksjonæren i startområdet på Myklerud. En liten prat bekrefter at «Teknisk» (Teknisk etat, Nesodden kommune) har kjørt løyper samme morgen, firedoblet spor alle steder det er mulig. Bortsett fra steder der naturen setter sine begrensninger med trær, skråninger, gårdsbruk og bekkefar.

Sola er i ferd med å ta tak og løypa ligger jomfruelig og ønsker velkommen. Ferden går gjennom skogen, over jorder, gjennom hestehager og forbi juletrefelt, krysser noen småveier på sin ferd nordøstover Nesodden til Berger.

Ordentlig skiglede

Nesoddposten møter Sjur Prestsæter, tidligere aktiv skiløper med rennerfaring, på målområdet. Prestsæter brukte i underkant av 50 minutter på løypa og kom på andreplass. Han forteller at han har vært tidligere aktiv skiløper og at dette er det morsomste rennet han har gått. Prestsæter sier at det er sjarmerende med smale løyper som går gjennom gårdstun, forbi hus og at han følte at han gikk tur på bygda.

Prestsæter begeistres av at løypene er naturlig tilpasset terrenget og ikke går gjennom et terreng som er bearbeidet for løypas skyld.

Klare for start på Myklerud. Foto: Jan-Petter Enbusk
Klare for start på Myklerud. Foto: Jan-Petter Enbusk

«- Det gir ordentlig skiglede!»

50-åringen NPL

» -Nesodden På Langs er et skirenn med røtter helt tilbake til 1960-tallet.  Rennet er blitt arrangert de fleste vintre når det har vært skiføre på Nesodden, og det er som kjent ikke hvert år.  Denne gangen var det fem år siden sist, og det var bare noen få av oss som hadde vært med på arrangementet tidliger,» forteller Jan-Petter Enbusk i skigruppa.

Klargjør til renn hvert år.

Skigruppa klargjør til renn hver sesong og griper sjansen når snøen melder seg. Per Minge og Jens-Petter Enbusk i skigruppa hadde ansvaret for rennet i år etter fem års opphold. Enbusk forteller at styret som regel starter forberedelsene i november og tar et forberedelsesmøte i februar når de ser hvordan vinteren utvikler seg. Premier sørger de for å ha på lager.

Mange frivillige gjør rennet mulig

På Kirkeveien er det laget snøtrasé over veien og der står det frivillig spademannskap som passer på at det er løype over bilveien. Lenger framme står Ulrika og Vivi med varm drikke til løperne, de første ventes 25 minutter etter start på Myklerud…

En fantastisk tur som for en vanlig turgåer tar maks to timer. Ikke for utfordrende, svært vakker og og deilig variert.

Enbusk framhever frivilligheten

» -Mange frivillige utgjør sentrale og viktige brikker som må holde av datoen for at rennet skal la seg gjennomføre.  Det var i år funksjonærer/frivillige som besatte rundt 55-60 ulike oppgaver.  Nesodden Røde Kors stod for førstehjelpberedskapen, noe vi selvfølgelig også var svært glade for.  I tillegg fikk vi hjelp av lokale traktoreiere til å hjelpe med å legge snø over veiovergangene.»

Ulrika og Vivi serverer varm drikke til løperne
Ulrika og Vivi serverer varm drikke til løperne

Teknisk etat framheves

Enbusk framhever kommunens innsats som gjorde at det var meget gode løyper som alle skrøt av.

Nesodden Kommunes tekniske avdeling med Geir Efjestad og hans mannskap utførte oppkjøring av skiløyper og hadde snøskuterberedskap.

» -Det er flott å se at kommunen stiller seg bak dette arrangementet som vi lager for hele Nesoddens befolkning, og som også folk utenfra også deltar på,» sier Enbusk.

Hvor mange deltakere?

Sjur Prestsæter: "Det morsomste skirennet!"
Sjur Prestsæter: «Det morsomste skirennet!»

» -Det var i år ca. 240 som gikk rennet, og mange var også fra våre nabokommuner, eller folk med røtter/kjennskap til Nesodden,» forteller Enbusk

Man tager hva man haver ……

og får et flott skirenn ved å bruke naturen som den ligger der, mobilisere frivillige og samarbeide med kommunen. Takk for innsatsen! Løypa ligger der og kan brukes hver dag.

 

Inger Johanne NorbergInger Johanne Norberg
Inger Johanne Norberg
Alle mennesker skal ha mulighet til å påvirke eget liv og omgivelser på en positiv måte. Mange innbyggere føler at de ikke har muligheter for innflytelse og medvirkning fordi “Det nytter ikke allikevel”. Innbyggerne er imidlertid den største ressurs og besitter omfattende kunnskap om lokalsamfunnet og om seg selv. For å kunne oppnå innflytelse og medvirkning er informasjon og kunnskap nødvendig. NesoddPosten vil være et middel til at innbyggere skal få bedre kunnskap og aktuell informasjon om viktige beslutninger på Nesodden. NesoddPosten vil også være et middel til at innbyggerne skal påvirke, oppnå innflytelse og medvirke i utviklingen av lokalsamfunnet og eget liv.

Legg igjen en kommentar

Top
%d bloggere liker dette: